Početna Danas u gradu Ulazak u krug Pavla Beljanskog – tumačenje izložbe o Olgi Bogdanović

Ulazak u krug Pavla Beljanskog – tumačenje izložbe o Olgi Bogdanović

0

P. Beljanski prijatelj umetnika - O. BogdanovicSlikarka Olga Bogdanović postala je deo umetničkog kruga bliskog Pavlu Beljanskom, prvenstveno kao supruga Mila Milunovića, jednog od predstavnika nacionalne moderne umetnosti čijih pet remek-dela se čuva u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog. Svedočanstva o njihovom prijateljstvu čuvaju se u Dokumentarnom fondu Spomen-zbirke i bila su polazište za istraživanje i realizaciju izložbe.

O IZLOŽBI

Izložba Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Olga Bogdanović, nakon Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Zavičajnog muzeja u Rumi, od 10. februara u 19 časova pred publikom u Beogradu prvi put predstavlja retrospektivu beogradske slikarke Olge Bogdanović (1913–1993). Peta izložba iz ciklusa Pavle Beljanski – prijatelj umetnika, posvećena prijateljskim vezama kolekcionara i umetnika čija je dela sakupljao, javnosti prikazuje život i stvaralaštvo do sada malo poznate slikarke Olge Bogdanović. Ona ulazi u krug Pavla Beljanskog prvenstveno kao supruga Mila Milunovića čija remek-dela je kolekcionar uvrstio u svoju zbirku. Poreklom iz čuvene umetničke porodice Bogdanović iz Rume, Olga Bogdanović je bila aktivni učesnik u društvenim i kulturnim zbivanjima međuratnog Beograda, a njena pojava i slikarstvo negovali su građanski ukus na kojem je i Beljanski utemeljio svoju kolekciju. Izborom od 34 umetnička dela, ovom postavkom prvi put je obuhvaćen celokupan opus Olge Bogdanović. Pored raznovrsnog pratećeg programa u vidu kreativnih radionica i tematskih tumačenja postavke, živopisan segment izložbe čine i brojne fotografije iz porodičnih albuma koje govore o Olgi Bogdanović, njenoj porodici, životu i modi u Beogradu tridesetih godina dvadesetog veka.

Autor izložbe je Ksenija Vasin, istoričar umetnosti, a postavku u Beogradu realizovala je mr Milana Kvas.

O prijateljstvu Pavla Beljanskog sa Olgom Bogdanović i Milom Milunovićem, kao i sa drugim umetnicima čija je dela kolekcionar uvrstio u svoju zbirku, govoriće kustos izložbe Milana Kvas.

Ulaz je slobodan.

Izlozba o Olgi Bogdanovic u Domu Vojske Srbije

Prateći program izložbe:

10. februar – 5. mart 2016.

Mala galerija Doma Vojske Srbije, Beograd

Subota, 13. februar: 

11–12 sati Otvorena dečja radionica

U okviru radionice učesnici mogu da pokažu svoje crtačko umeće i izraze doživljaje sa izložbe kroz viđenje slikarstva Olge Bogdanović, u neposrednoj blizini dela koja su ih inspirisala. Radionica se odvija u okviru izložbenog prostora, tako da i roditelji u isto vreme sa svojom decom mogu da uživaju u umetnosti.

13 sati

Ulazak u krug Pavla Beljanskog
(Milana Kvas, stručno tumačenje postavke)

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo