Početna Danas u gradu Umesto parkova, gajimo divlje deponije

Umesto parkova, gajimo divlje deponije

park_3Gradske službe odavno su shvatile da se čišćenje divljih deponija ne isplati.
Tako je novembra prošle godine gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević shvatio da je izgradnja parkova na mestu deponija dobra ideja i inicirao akciju “Parkovi umesto deponija”, koja je rezultirala podizanjem nekoliko mini-parkova na Novom naselju, u prigradskim naseljima, kao i na Klisi i Limanu.
Međutim, Novi Sad i dalje ima ogroman neiskorišćeni potencijal u koji je potrebno ulagati, ali se javlja problem – nema ko da ga održava.
Goranski park na Sentandrejskom putu na svakih nekoliko dana ponovo postaje divlja deponija. Pojedinci odlažu sitan, ali i krupan otpad u ovaj park, koji je jedan od najneuređenijih u gradu, što predstavlja problem i za građane koji ne mogu da ga koriste, kao i za službe koje ne stižu da ga čiste. Tačnije, kako potvrđuju za 021 u “Zelenilu”, nadležnom za održavanje parkova, preduzeće nije dužno da svake sedmice otklanja tuđe divlje deponije, ali se to povremeno čini u saradnji sa “Čistoćom”.
“Zato je potrebna veća kontrola komunalne inspekcije u Goranskom parku i kažnjavanje onih koji odlažu otpad i stvaraju divlje deponije. “Gradsko zelenilo” često zove u pomoć i komunalnu policiju i prijavljuje ovakve pojave”, navode u ovom preduzeću i dodaju da Novi Sad može da ima još parkova, ali je za to potrebno dugoročno ulagati.
Da bi neka površina postala park, mora da uđe u urbanistički plan, kao i da se ispune još nekoliko uslova. Potreban je i novac za održavanje, koji “Zelenilo” uglavnom daje za uređenje Dunavskog, Futoškog i Kameničkog parka – zaštićenih prirodnih dobara.

park_7
“Iz sredstava budžeta Grada za 2015. godinu izdvojeno je 24 miliona dinara za održavanje ovih parkova. Postoje površine koje i mi i građani nazivamo parkovima, a oni to zapravo nisu. Ipak, u poslednje dve godine napravljen je veliki pomak u ozelenjavanju grada, posebno kada je reč o akciji ‘Parkovi umesto deponija’. Akcija će biti nastavljena u periodu posle vegetacije, a ono što je potrebno uraditi je da se izmene pojedini urbanistički planovi. Ono što, recimo, prethodi gradnji velikog parka između Nove Detelinare i Novog naselja je izmena urbanističkog plana i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa između Grada i Železnica Srbije. Taj posao se radi ubrzano i stanovnici tog dela Novog Sada park mogu da očekuju do kraja godine”, navode za naš portal u “Zelenilu”.
Više para od šoping centara
Za ovu godinu planira se seča bolesnih stabala, suvih grana koje predstavljaju opasnost po objekte, održavanje sadnica kao i sakupljanje papira i čišćenje staza u postojećim parkovima. U Dunavskom parku je popravljena saletla i postavljene nove info-table, a uskoro će biti posađeno 37 sadnica i postavljene čelične sajle oko krošnji. U Kameničkom parku se konačno planira uređenje jezera na osnovu studije koja će biti gotova do kraja godine.
Ove aktivnosti, međutim, ne proizvode nove parkove, a prema rečima Igora Jezdimirovića iz Inženjera zaštite životne sredine, Grad zelene površine češće izdaje kao građevinsko zemljište umesto da ga uređuje, što donosi i veći profit. “Gradevinsko zemljište donosi direktan prihod u budžet i zato šoping centri imaju prednost. To možemo vrlo jednostavno videti u Novom Sadu, koji je pre 15 godina izgledao totalno drugačije, sa mnogo većim brojem zelenih površina koje su bile manje ili više uređene. Danas smo svedoci da imamo četiri parka i priče o tome da će biti neki drugi parkovi”, kaže Jezdimirović za 021.
Inače, poseban problem u gradu su površine za istrčavanje pasa, kojih ima 10 – ali samo jedna je upisana u katastar. Plan gradskih službi je da se do kraja godine i ovo pitanje reši ograđivanjem barem još jedne staze, što je praksa u razvijenim zemljama.
Autor: 021