Početna Danas u gradu Večeras bogat program u Noći istraživača

Večeras bogat program u Noći istraživača

Danas se u Novom Sadu održava 12. po redu Noć istraživača.

Dok su prošle godine posetioci mogli da upoznaju neke od ‘cool’ naučnika sa Univerziteta u Novom Sadu i saznaju zašto je nauka tako ‘cool’, ove godine će moći da se druže sa ‘hot’ istraživačkim grupama, odnosno naučnicima čija su istraživanja aktuelnih, nerešenih pitanja, u samom vrhu svetske nauke.

Ovi istraživači bave se primenom IT tehnologija u poljoprivredi, digitalnim tehnologijama u arhitekturi, otkrivanjem lekovitih dejstava biljaka za do sada neizlečive bolesti, klimatskim promenama, razvojem novih inženjerskih struktura po uzoru na prirodu, razvojem novih dijetskih suplemenata, otkrivanjem kristalnih struktura, robotikom u arhitekturi i digitalnom proizvodnjom materijala.

Program

U tržnom centru BIG će posetioci od 15 časova pa sve do ponoći imati priliku da vide mnogobrojne naučne eksponate i da kroz opipljive, interaktivne eksperimente i demonstracije saznaju ponešto o nauci visokih temperatura, ali i da popiju toplu kafu ili čaj sa naučnicima, dobitnicima prestižnih Marija Kiri stipendija za razvoj nauke Evropske komisije.

Za najmlađe su pripremljeni Naučno igralište, interaktivni eksponati, eksperimenti uživo, nauka na dlanu i drugi zabavni naučni sadržaji. Tu je i tzv. Naučni kamion u kom se od 19 do 20h održava predavanje “Užarena planeta – vulkani, Zemlja i čovek”, a koje će držati profesor Mlađen Jovanović.

U Startit centru (Mike Antića 2) program počinje u 19 časova predavanjem o tome na koji način je kombinacija klasičnih metoda performansa i novih digitalnih tehnologija zasnovana na simulaciji virtualne realnosti redefinisala pozorišne predstave i druge vrste performansa. Predavači su Marinko Vukmanović i Danijel Kadarjan.

U 20 časova se nastavlja priča o novim tehnologijama, a profesor Vladan Joler otkriće složene i nevidljive procese eksploatacije koji se kriju iza crne kutije najveće svetske društvene mreže i algoritamske fabrike u vlasništvu kompanije Fejsbuk.

Za 21 čas zakazano je uključenje uživo u CERN, najveću svetsku laboratoriju za čestičnu fiziku, kako bi zainteresovani prisustvovali LHCb CERN, jednom od sedam eksperimenata koji su deo akceleratorskog postrojenja Veliki hadronski sudarač (LHC).

Od 22 časa sledi tradicionalni naučni kviz, nakon kog, uz DJ nastup, počinje veliki naučni maskenbal.

Izvor: 021
Foto: Promo