Početna Danas u gradu Viktor Orban i Aleksandar Vučić u poseti Studentskom domu na Telepu

Viktor Orban i Aleksandar Vučić u poseti Studentskom domu na Telepu

0

vucic_i_orban

Premijeri Srbije i Mađarske Aleksandar Vučić i Viktor Orban posetili su danas Studentski dom “Evropa kolegijum”, namenjen studentima Univerziteta u Novom Sadu koji su osnovno ili srednje obrazovanje stekli na mađarskom jeziku, kao i srpskim studentima iz Mađarske.

U obilasku su bili i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kao i predstavnici Univerziteta u Novom Sadu i Studentskog doma.

U domu, koji je otvoren u septembru prošle godine i ima mesta za 350 studenata, a povremeno su tu smešteni i gostujući profesori i studenti iz Evrope i sveta. Pokrajinska vlada je u izgradnju uložila pet miliona evra, dok je vlada Mađarske dala 1,5 miliona evra za opremu doma i finansiranje funkcionisanja.

Kamen temeljac za taj dom postavljen je 2008. godine, a u septembru prošle godine zvanično je otvoren. Ima 204 dvokrevetne i pet jednokrevetnih soba, kao i jednu sobu za osobe sa posebnim potrebama, a studentkinje i studenti su smešteni u odvojena krila. Dom ima teretanu, sportski teren i muzičku sobu, a u planu je izgradnja multimedijalne sale, biblioteke i čitaonice.

Premijeri Srbije i Mađarske prethodno su u Subotici obišli novi pogon mađarske kompanije “Masterplast”.

Izvor: Tanjug
Foto: srbija.gov.rs