Početna Danas u gradu Vitlejemska bajka u Muzeju Vojvodine

Vitlejemska bajka u Muzeju Vojvodine

0

Muzejska igraonica “Vitlejemska bajka” koja se organizuje u okviru Ciklusa božićnih i novogodišnjih igraonica, održaće se danas, 27. decembra u 11 časova u Muzeju Vojvodine.

Deca će pratiti biblijsku priču o Hristovom rođenju, Vitlejemskoj pećini i zvezdi, o pastirima, o tri mudraca koja darovaše Isusa. Inspirisana pričom deca će praviti lampice ukrašene božićnim motivima. Potrebno je da deca ponesu jednu čistu staklenu teglu bez nalepnice.

Igraonicu vodi Vladimira Stanisavljević, muzejski savetnik pedagog.

Program je ograničen na prisustvo 5 dece, iz tog razloga je potrebno da prijavite dete na sledeći e-mail: pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs.

Vitlejemska bajka

Proslava Božića, praznika rođenja Isusa Hrista predstavlja najradosnijeg događaja u hrišćanskom svetu. U pećini u Vitlejemu Marija je u slamu povila novorođenog Spasitelja i poklonila mu se kao Bogu. Prema jevanđelju, Isus Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka prema zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema. Kao datum Hristovog rođenja, 25. decembar, uveden je u četvrtom veku, u vreme cara Arkadija. Ovaj datum se i danas poštuje, s tim što se on, prema julijanskom kalendaru, poklapa sa gregorijanskim 7. januarom, pa pravoslavne crkve koje poštuju julijansko vreme tog dana slave praznik rođenja Isusa Hrista.

Izvor: NSU
Foto: Ilustracija/Pixabay