Početna Danas u gradu Vojvođanski festival klasične gitare: Mladi solisti u Novom Sadu

Vojvođanski festival klasične gitare: Mladi solisti u Novom Sadu

0

U okviru 14. Vojvođanskog festivala klasične gitare, u četvrtak, 8. oktobra od 19 časova u Muzeju Vojvodine nastupiće mladi solisti Ema Kapor i Vuk Dragičević, saopštila je direkcija festivala.

Ovim koncertom se nastavlja dugogodišnja saradnja Muzeja Vojvodine i Asocijacije gitarista Vojvodine.

Umetnik Vuk Dragičević (1996) završio je Srednju muzičku školu “Josip Slavenski” u Beogradu, i osvajao je prve nagrade na Republičkom takmičenju (2012, 2014), Guitar Art festu (2013, 2015), SIGF, Vojvodina guitar festu (2013, 2014), Smotri talenata.

Takođe je imao i drugu nagradu na Guitar Art festu (2017), kao i treće nagrade na istom festivalu (2018) i Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine (2018).

Osnovne akademske studije završio je 2019. godine na FMU u Beogradu, u klasi prof. Srđana Tošića.

Ostvario je niz uspešnih nastupa i koncerata u Novom Sadu, Pančevu, Nišu, Beogradu, Nikšiću (Crna Gora), Kjustendilu (Bugarska), Ampecu i Vilezeu (Italija).

Trenutno je student master akademskih studija na FMU u Beogradu.

Ema Kapor (1998) išla je u nižu i srednju muzičku školu “Stanković” i nakon toga, završila je dve godine studija na Internacionalnoj Akademiji Gitare u Koblencu (Nemačka) u klasi profesora Huberta Kepela.

Trenutno studira na Univerzitetu muzike i plesa u Kelnu, takođe kod istog mentora Kepela, dok je Letnju Akademiju Gitare na Univerzitetu “Mocarteum” u Salcburgu (Austrija) pohađala 2014. godine, u klasi prof. Marka Tamaja.

Na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima, Ema je osvojila više od 40 nagrada, i to u: Nemačkoj, Estoniji, Austriji, Slovačkoj, Italiji, Grčkoj, Hrvatskoj, Lihtenštajnu, Bosni i Hercegovini, Srbiji.

Održala je više solističkih koncerata u Nemačkoj, Grčkoj, Crnoj Gori i Srbiji, a nastupala je i u Francuskoj, Poljskoj, Španiji i Austriji.

IZvor: Tanjug
Foto: Pixabay