Početna Danas u gradu Vučenović: Fajgelj bio previše autonoman

Vučenović: Fajgelj bio previše autonoman

0

Kurt Ajhler, Vanja Vucenovic,Andrej Fajgelj

Član Gradskog veća zadužen za kulturu Vanja Vučenović ocenio je kao neistinitu tvrdnju Andreja Fajgelja, direktora Kulturnog centra Novog Sada u ostavci, da je gradska vlast napadala KCNS, a zbog čega je Fajgelj, između ostalog, podneo ostavku. Štaviše, Vučenović smatra da je Fajgelj bio “previše autonoman” i da je njegov nagli odlazak stavio Grad u neugodan položaj, budući da se on nalazi na čelu organizacionog odbora projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021.
“To u vezi s napadima gradske vlasti zaista ne stoji. Mislim da sam kao član Veća imao korektan odnos prema gospodinu Fajgelju, koji je potpuno autonomno vodio KCNS. Nije bilo mešanja i upliva u rad KCNS-a, po mom mišljenju, bio je čak previše autonoman. Nije bilo dovoljne koordinacije sa mnom kao članom Gradskog veća za kulturu i smatram da direktnog mešanja nije bilo nikada. Kao što znate, on je na čelu organizacionog odbora za Evropsku prestonicu kulture 2021. i radio je taj posao kako ga je radio. Nezgodno je što ostavka dolazi u trenutku kada taj posao treba nastaviti dalje”, rekao nam je Vučenović, koji trenutno ne zna ko će naslediti Fajgelja na čelu KCNS.
Naš sagovornik ne može da sudi o tome da li je tačna Fajgeljova izjava da su ga, osim gradske vlasti, zlonamerno napadali i mediji i građani, a na pitanje koja stranka polaže pravo na direktora KCNS-a u trenutnoj političkoj raspodeli, kaže:
“To će biti predmet razgovora u nekoliko narednih dana. Ne bih KCNS podelio na stranački plen, u ovom trenutku je potrebno doneti najbolje rešenje za kulturu grada. Ne mogu da tvrdim da li će novi direktor biti iz Treće Srbije ili ne, ali mislim da će novo kadrovsko rešenje zadovoljiti potrebe i renome ustanove na čijem čelu treba da bude, kazao nam je Vučenović.
Nije imao komentar na pitanje da li je Treća Srbija postala preveliko političko breme za vladajuću Srpsku naprednu stranku, zbog čega su ona i Andrej Fajgelj “pušteni niz vodu”.
U pokušaju da pronađe potencijalnog naslednika Andreja Fajgelja, O radio je kontaktirao Mileta Isakova, koji se poslednjih meseci javno pojavljivao na stranačkim aktivnostima Treće Srbije i pitao ga da li je ovakav scenario moguć?
“Neću ga naslediti, ne verujem da je iko o tome razmišljao. Niko me nije zvao i nemam tu vrstu ambicije. Nemam više nikakve ambicije, u penziji sam i ne bavim se problematičnim stvarima”, rekao nam je Isakov.
S druge strane, bivša direktorka Pozorišta mladih i aktuelna savetnica gradonačelnika Miloša Vučevića za kulturu Tijana Delić, našoj redakciji se takođe učinila mogućom Fajgeljevom naslednicom.
“Iznenadili ste me pitanjem. Nisam ništa čula o tome ali ako dobijem takvu ponudu vi ćete biti prvi koji ćete čuti. O tome da li bih odbila ili prihvatila takvu ponudu mogli bi razgovarati kasnije, nije trenutak da sada o tome govorimo, jer to nije tema”, rekla nam je Tijana Delić. Ona, kao nestranačka ličnost, smatra da je KCNS-u potrebna osoba iz Novog Sada posvećena njegovoj kulturi te da ne mora imati političku pozadinu i podršku.

Autor: O Radio