Početna Party Time The Cure headlineri INmusic festivala #14!

The Cure headlineri INmusic festivala #14!

0

Istinske rock ikone i jedan od najuticajnijih bendova svih vremena, veličanstveni “The Cure”, headlineri su INmusic festivala #14! “The Cure” će svoj prvi nastup u Hrvatskoj održati na glavnoj pozornici zagrebačke festivalske superatrackije, koji će se održati na Jarunu od 24. do 26. juna 2019. godine!

Naime, u slavljeničkom duhu četrdesetog rođendana kultnog benda, “The Cure” su pre nekoliko meseci potvrdili planove za festivalsku turneju u 2019. godini. Svi su se u regiji digli na noge, budući da se očekivalo da će posetiti i ove krajeve, nakon što su u novembra 2016. došli i održali spektakularni koncert u Budimpešti na kome su bile i stotine Srba i Hrvata. A onda su prvo obradovali publiku u Srbiji rekavši da dolaze na Exit u julu, da bi sada radost bila duplo veća jer eto ih i na Jarunu! Sada publika iz regije ima šansu da ih vidi dvaput! Da li može bolje?

U sklopu dugoočekivane festivalske turneje koja će obeležiti predstojeću festivalsku sezonu indie rock pioniri “The Cure” prvi će put nastupati u Hrvatskoj, čime INmusic festival i u 2019. godini stoji, osim Exita, uz bok najvećim evropskim festivalima poput Roskildea, Rock Werchtera, Mad Cool Festivala, Firenze Rocks, Rock En Seine i NOS Aliveu koji će takođe ugostiti ove rock velikane na njihovoj predstojećoj turneji. Četrdeset godina je prošlo kao tren i čini se da su “The Cure” oduvek bili u našim životima, upravo kao i “Depeche Mode”. Istina, možete li se setiti svog života pre “The Cure”? Naravno da ne. A verovatno su i stariji od vas. Ako i nisu, ne mari.

Elem, organizatori INmusic festivala su naglasili važnost najavljenog nastupa “The Cure” na predstojećem festivalskom izdanju: “INmusic festivalu je ispunjen višegodišnji san našeg tima – napokon dovesti “The Cure” u Hrvatsku i proslaviti s njima 40 godina uistinu izvanredne karijere.”

Teško je uopšte izmeriti uticaj “The Cure”, koji su istinski Muzički Lek. “The Cure” su nesumnjivo jedan od najuspešnijih alternativnih rock bendova svih vremena – uz preko 27 miliona prodanih albuma, 13 izdatih studijskih albuma i više od 30 singlova, neosporna je činjenica da se malo ko osim Roberta Smitha i družine može pohvaliti da su oblikovali čitavi muzički žanr i uticali na toliko muzičara širom sveta u istoj meri kao “The Cure”. Kultnim albumom “Disintegration” iz 1989. godine osigurali su titulu jednog od najboljih britanskih bendova u poslednjih 50 godina, a sve do poslednjeg albuma “4:13 Dream” objavljenog 2016. godine nisu razočarali publiku ni kritiku. Oni su vešto spojili dark muziku i gothic žanr sa mejnstimom, pop sa depresijom i veseljem, i uz njih je postalo legitimno biti obučen u crno i tužan, ako ti se bude tužan. Civilizacijski pomak koji su doneli “The Cure” je teško opisiv. Ali pričaćemo dalje o ovoj temi u izveštaju sa festivala!

Uz najavu novog materijala koji izlazi naredne godine i kojim će bend obeležiti 40. godišnjicu od objave prvog albuma grupe “Three Imaginary Boys” iz 1979. godine, “The Cure” ni u 2019. ne posustaje.

Poznati po svom velikom zanosu i ljubavi prema nastupima uživo, koncerti “The Curea” prava su muzička poslastica za sve fanove. Tokom turneje “The Cure World Tour 2016” odsvirali su 76 koncerata u 22 zemlje, a u junu 2018. godine trijumfovali su nastupom pred rasprodatim londonskim Hyde Parkom uz live set pun Cure klasika. Presek vrhunske karijere “The Curea” uključuje sve njihove bezvremenske hitove, od “A Forest” i “Boys Don’t Cry”, “The Love Cats”, do “Lullaby”, “Just Like Heaven”, “Lovesong”, “Pictures of You”, “Friday I’m In Love”, i brojnih drugih hitova koji će u junu 2019. godine svirati na glavnoj pozornici INmusic festivala.

Autor: Žikica Milošević
Foto: Promo