Početna Party Time Nemanja Guzijan objavio drugi singl “Zamrače se beli dvori”

Nemanja Guzijan objavio drugi singl “Zamrače se beli dvori”

Dvadesttrogodišnji pevač iz Novog Sada, Nemanja Guzijan, objavio je svoj drugi singl pod nazivom “Zamrače se beli dvori”, za koji je urađen i vrlo upečatljiv video spot. Muzika kojom se bavi ovaj mladi umetnik karakterističnog i moćnog glasa, spoj je tradicionalne narodne pesme Balkana i modernog kvalitetnog zvuka, uz vrlo specifičan vizuelni izraz.

Spot za novi singl najbolje oslikava Nemanjin rad i smer u kome želi da ga razvija, a snimljen je u prelepom ambijentu jednog od dvoraca porodice Dunđerski, dvorca Fantast, u blizini Bečeja. Nemanje je autor teksta pesme i njene melodije, a o njoj kaže: “Nisam razmišljao o konkretnoj temi pesme, došla je spontano, dok sam putovao vozom. Video sam crnu pticu u polju i učinilo mi se kao da nosi nešto. Tako je počelo, a tekst je samo ‘izašao’ iz mene, nakon čega, vrlo brzo i melodija. Muziku i aranžman je uradio Duško Mešinkovski, a video spot Anja Turanski.”

Nemanja je u svet izvorne narodne muzike zakoračio pre šesnaest godina kada je počeo da se bavi folklornom igrom, ali nije odmah zapevao. Kada je to konačno učinio potpuno se zaljubio u te, kako kaže, čarobne zvuke, i nastavio da istražuje o narodnoj muzici. Završio je “Školu srpskog i balkanskog tradicionalnog pevanja Bojane Nikolić”, a nakon toga postao i Bojanin asistent u ogranku ove škole u Novom Sadu. Pored Bojane Nikolić, uzori su mu i Biljana Krstić, Slobodan Trkulja i Božo Vrećo: “Slušam muziku koju prave i veoma ih poštujem, ali sam shvatio da je moja prava ljubav netaknuta izvorna pesma, koja se prenosi s kolena na koleno, muzički nepromenjena, a baš kao takva ima posebnu težinu i emociju.”

Nemanja Guzijan iza sebe ima tri solistička koncerta i jedan za svojom pevačkom grupom, kao i ogroman broj nastupa na različitim festivalima, samostalno i sa kulturno-umetničkim društvima, raznim orkestrima, pa i onaj sa poznatim Narodnim orkestrom RTS. Tu su i mnogobrojna gostovanja na koncertima kolega, nastupi u emisijama koje se bave izvornom narodnom pesmom, ali i učešća u popularnim šou programima, kao što su “Ja imam talenat” i “X faktor”, u kom je posebno imao zapažen nastup i podršku Masima Savića, jednog od članova žirija.

Pre godinu dana Nemanja je objavio svoj prvi singl pod nazivom “Sklopi oči”, a pored novog singla “Zamrače se beli dvori”, planira da objavi bar još nekoliko, u nadi da će uz nečiju podršku konačno izdati i svoj prvi album.

Autor: NsHronika
Foto: Nemanja Plavšić, Anja Turanski