Početna Party Time Nežni Škoti “Belle and Sebastian” se pridružuju jubilarnom 15. INmusic festivalu!

Nežni Škoti “Belle and Sebastian” se pridružuju jubilarnom 15. INmusic festivalu!

0

Kažu da ne postoji nežniji bend u indi-popu od glazgovskih Belle and Sebastian, a upravo će posle najavljenog klasik i žestokog roka Rival Sons, dolazak glazgovskih popera obradovati one sa druge strane spektra!

Naime, Stuart Murdoch i Stuart David osnovali su “Belle and Sebastian” 1994. godine u Glazgovu gdje su za fakultetsku izdavačku kuću “Electric Honey” 1996. izdali debitantski album “Tigermilk”, a zatim odmah i “If You’re Feeling Sinister” za “Jeepster Records” (njihov kritički najbolje ocenjen album), koji će 1999. objaviti i reizdanje debitantskog albuma, kao i naredna tri studijska izdanja – najpopularniji album “The Boy With An Arab Strap”, te “Fold Your Hands Child”, “You Walk Like a Peasant” i “Storytelling”.

Usledila su četiri studijska albuma – “Dear Catastrophe Waitress” (2003), “The Life Pursuit” (2006), “Belle and Sebastian Write About Love” (2010), “Girls in Peacetime Want to Dance” (2015) – i najrecentnije izdanje iz 2019. godine, odnosno originalna muzika za film “Days of the Bagnold Summer”, u kojoj glavnu ulogu igra Earl Cave, sin Nick Cavea. Zanimljivo je da je njihov debi album otisnut u svega 1.000 primeraka i sada je toliki raritet da ploče vrede 400 funti.

“Belle and Sebastian”, koji su ime benda odabrali po televizijskoj adaptaciji istoimene francuske novele o šestogodišnjem dečaku i njegovom psu, jedan su od najvažnijih indi-pop sastava i svojevrsni rodonačelnici žanra koju publika strastveno podržava od samih početaka – čak do mere da su 2005. godine i službeno od strane publike izabrani za „najbolji škotski bend“ u oštroj konkurenciji Franz Ferdinand, The Jesus and Mary Chain ili Simple Minds, da samo podsetimo koji sve velikani potiču sa tog područja. A prvi put u regiji ćemo “Belle and Sebastian” moći videti na Jarunu ovog leta!

Autor: Žikica Milošević
Foto: Promo