Početna Party Time Nežni Škoti “Belle and Sebastian” se pridružuju jubilarnom 15. INmusic festivalu!

Nežni Škoti “Belle and Sebastian” se pridružuju jubilarnom 15. INmusic festivalu!

Kažu da ne postoji nežniji bend u indi-popu od glazgovskih Belle and Sebastian, a upravo će posle najavljenog klasik i žestokog roka Rival Sons, dolazak glazgovskih popera obradovati one sa druge strane spektra!

Naime, Stuart Murdoch i Stuart David osnovali su “Belle and Sebastian” 1994. godine u Glazgovu gdje su za fakultetsku izdavačku kuću “Electric Honey” 1996. izdali debitantski album “Tigermilk”, a zatim odmah i “If You’re Feeling Sinister” za “Jeepster Records” (njihov kritički najbolje ocenjen album), koji će 1999. objaviti i reizdanje debitantskog albuma, kao i naredna tri studijska izdanja – najpopularniji album “The Boy With An Arab Strap”, te “Fold Your Hands Child”, “You Walk Like a Peasant” i “Storytelling”.

Usledila su četiri studijska albuma – “Dear Catastrophe Waitress” (2003), “The Life Pursuit” (2006), “Belle and Sebastian Write About Love” (2010), “Girls in Peacetime Want to Dance” (2015) – i najrecentnije izdanje iz 2019. godine, odnosno originalna muzika za film “Days of the Bagnold Summer”, u kojoj glavnu ulogu igra Earl Cave, sin Nick Cavea. Zanimljivo je da je njihov debi album otisnut u svega 1.000 primeraka i sada je toliki raritet da ploče vrede 400 funti.

“Belle and Sebastian”, koji su ime benda odabrali po televizijskoj adaptaciji istoimene francuske novele o šestogodišnjem dečaku i njegovom psu, jedan su od najvažnijih indi-pop sastava i svojevrsni rodonačelnici žanra koju publika strastveno podržava od samih početaka – čak do mere da su 2005. godine i službeno od strane publike izabrani za „najbolji škotski bend“ u oštroj konkurenciji Franz Ferdinand, The Jesus and Mary Chain ili Simple Minds, da samo podsetimo koji sve velikani potiču sa tog područja. A prvi put u regiji ćemo “Belle and Sebastian” moći videti na Jarunu ovog leta!

Autor: Žikica Milošević
Foto: Promo