Početna Party Time Novi Sad ove zime bez Koncerta godine

Novi Sad ove zime bez Koncerta godine

0

Prvi put od 2010. godine u decembru se na Spensu neće održati Koncert godine, potvrdili su organizatori i PR služba Spensa.

Konstantin Polzović, jedan od organizatora Koncerta godine, za 021 kaže da postoji više razloga za neodržavanje manifestacije ovog decembra.

“Koncert godine je jedna jako složena stvar i prolazio je kroz mnoge faze. Razlozi su mnogobrojni. Naša najveća želja je da se sačuva dobar duh ovog grada koji je oličen u Koncertu godine. Nažalost ove godine nismo stigli da ga organizujemo što ne znači da ga neke sledeće godine neće biti. Nekad su okolnosti malo povoljnije, nekad su otežavajuće. U ovom periodu su neki naši saradnici imali druge planove i druge obaveze, pa nismo uspeli da obezbedimo da se desi onako kako smo to zamislili što ne znači da neki sledeći put nećemo moći”, kaže Polzović.

I ranije je bilo prekida u održavanju ove manifestacije, pa je tako 2002. godine održan poslednji Koncert godine i tek 2010. je ponovo pokrenut, tako da mogućnost da se sledeće ili neke od narednih godina tradicija ponovo uspostavi nije isključena. Za sada postoji ideja saradnje sa Fondacijom 2021 pa će tako možda neki bendovi koji su bili planirani za ovogodišnji Koncert godine zasvirati 13. januara, u okviru dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru.

“U razgovorima smo sa njima, kada bude nešto konkretno znaće se, jer će 13. januara biti doček na više lokacija u gradu, kao što je to bilo prošle godine. Videćemo šta će biti, ali očekujemo da će biti super”, dodaje on.

Jedna od čestih primedbi građana na Koncert godine bilo je i ponavljanje istih izvođača u kratkim razmacima, ali Polzović tvrdi da problem nije u nedostatku novih bendova koji bi svirali, već u nemogućnosti da “manja” imena napune Spens.

“Novih bendova svakako ima i u Srbiji i regionu više nego ikad do sada. Međutim, dobar deo tih novih bendova nije u mogućnosti da napuni veliku dvoranu Spensa”, kaže Polzović i dodaje ne smatra da je zbog ovog poseta drastično opala.

Održavanje Koncerta godine oduvek je bilo od velikog značaja za alternativnu kulturu u Novom Sadu. To je prva manifestacija u Srbiji koja je zvanično u svom repertoaru imala jedan bend koji je iz bivše Jugoslavije. Godine 1996. Miladojka Youneed iz Slovenije je svirala na Koncertu godine, a KUD Idijoti su prvi sastav koji je došao iz Hrvatske u Srbiju nakon rata.

Inače, Koncert godine je 2017. proslavio punoletstvo, a tada su na Spensu, između ostalih nastupili Kralj Čačka, Repetitor, Kanda, Kodža i Nebojša, Obojeni program, Atheist Rap, Yu Grupa i Dubioza Kolektiv.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay