Početna Party Time Partibrejkersi, Ritam nereda, Zemlja gruva, Garavi sokak, Atomsko sklonište 13. januara u...

Partibrejkersi, Ritam nereda, Zemlja gruva, Garavi sokak, Atomsko sklonište 13. januara u Novom Sadu

0

Za razliku od 31. decembra, kada je u Novom Sadu doček 2019. godine organizovan samo na otvorenom, Дoček 7527. (Srpske nove godine) biće realizovan u večernjim satima, isključivo u zatvorenim prostorima, širom grada na više od 40 lokacija.

Kako je najavljeno iz Fondacije Novi Sad 2021, Novi Sad će tokom jedne večeri biti domaćin predstavnicima različitih i raznolikih muzičkih pravaca, te će tako 13. januara klasična i duhovna muzika, rok, elektronska, pop, pank, rege, hip hop i ‘world music’ upotpuniti proslavu drugog Dočeka u gradu i opravdati epitet jedinstvenog koncepta po kojem je Novi Sad prepoznatljiv.

Kao malo koji grad u Evropi, buduća Evropska prestonica kulture predstaviće najveće virtuoze violine današnjice. Roman Simonović, solista Londonske filharmonije nastupaće u Sinagogi, dok će čuveni Robi Lakatoš u Srpskom narodnom pozorištu predstaviti najznačajnije improvizacije u kojima kombinuje džez, klasičnu muziku i mađarsku romsku muziku. U najstarijem nacionalnom teatru najmlađima će premijerno biti izvedena opera za decu “Baš čelik”, prema motivima jedne od najpoznatijih srpskih bajki, a trupi “Visoko C” priključiće se i glumica Jovana Balašević.

“Partibrejkersi”, bend koji već gotovo 40 godina živi na srpskoj sceni, zajedno sa “Ritmom nereda”, koji slavi 30 godina postojanja nastupiće u maloj sali Spensa. Pridružiće se im se i sastav koji stiže iz Atine, “Planet of Zeus”, kog karakterišu elektronski zvuk i energični nastupi, a koji je trenutno jedan od vodećih bendova u Grčkoj.

Na repertoaru Дočeka 7527. naći će se i ime dive moćnog glasa Lene Kovačević, miljenice domaće publike, dok će Sana Garić, talentovana umetnica sugestivnog ženskog vokala, dopreti u duše publike, noseći je u vanvremenske prostore. Scena Novosadskog pozorišta biće rezervisana za Đorđa Miljenovića (Skaj Vikler), “Šamrok bar” ugostiće “Nemesis” – ženski death metal bend, dok će “Bitipatibi” u prepoznatljivom indi maniru oduševiti publiku u Kulturnom centru Novog Sada.

Ove godine, elektronsku eksperimentalnu muziku predstavljaju Second dream: Sloxxx b2b Benjamin Fehr (Nemačka), a publika će moći da ih čuje na mestu koje je duša starosedelaca ovih prostora i koja ih vekovima ujedinjuje, u Matici srpskoj. U Hali 4 Novosadskog sajma na “Back to the roots” zabavi nastupaju velike svetske trance zvezde: live actovi Etnica & Pleiadians (Italija/Španija), kao i live act E-mantra (Rumunija) i DJ Adept (Rusija).

Prepoznatljive vojvođanske hitove Baneta Krstića i “Garavog sokaka” slušaćemo u maloj Sali Srpskog narodnog pozorišta, dok će u Osnovnoj školi “Petefi Šandor” nastupiti legendarno “Atomsko sklonište”.

Novim Sadom proneće se i rege ritam jer će čuveni “Del arno bend” nastupiti takođe u sklopu Дočeka 7527. Istim povodom, publici će najlepše želje poželeti i jedan od najboljih beogradskih bendova “Zemlja gruva” koji će nastupiti u kulturnoj stanici Svilara.

Ovim povodom, slušaćemo i koncert duhovne horske muzike “Iznad istoka i zapada” specifičnom po kombinaciji duhovnih tekstova i rok aranžmana, a uživaćemo i uz Sanju Ilića i “Balkaniku”. Uz “Kabare Bre” i njihov cirkuski performans na Spensu, i uz još mnogo umetnika koji će upotpuniti proslavu, ovo je samo deo programa koji nas 13. januara u Novom Sadu čeka na Дočeku 7527. godine.

Izvor: Novisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay