Početna Party Time “Portugal. The Man” na INmusic #13!

“Portugal. The Man” na INmusic #13!

Znamo da zvuči kao izveštaj sa fudbalskog prvenstva, u kome se reprezentacija Portugala plasirala na finalni turnir, ali ovde je nešto drugo u pitanju: “Portugal” je bend, a finalni turnir, jer zaista izgleda kao plejlista najvećih hitova sveta, jeste INmusic 2018. koji će se održati u junu u Zagrebu!

“Portugal” su vlasnici jednog od najuspešnijih hitova protekle godine “Feel It Still” i neupitno jedan od najzanimljivijih američkih rock sastava novije generacije. “The Man” se pridružuju impresivnom glazbenom programu INmusica #13! Čudno ime, ali čudna i lokacija nastanka benda, jer priznajte da niste navikli da slušate puno izvođača sa Aljaske. Ali, “Portugal. The Man” osnovali su školski kolege John Gourley i Zach Carothers 2004. godine u malenom gradiću Wasilla u Aljasci. Gourley i Carothers već su ranije sarađivali u sklopu benda “Anathomy of a Ghost”, a nakon njegovog raspada kreativnu energiju usmeravuju u novi projekt – “Portugal. The Man”. Prvi demo snimci nastaju 2004, uskoro se bend seli u Portland, nakon čega sledi i prva američka turneja. Početkom 2006. godine izlazi im album prvenac, “Waiter: ‘You Vultures!'”. U nezaustavljivom ritmu samostalno izdaju četiri iduća albuma – “Church Mouth” (2007.), “Censored Colors” (2008.), “The Satanic Satanist” (2009.) i “American Ghetto” (2010.) – svaki album pojedinačno kao svojevrsno sistematično istraživanje celog niza žanrova, od eksperimentalnog rocka i psihodelije do bluesa i popa.

Nakon niza godina stecanja baze obožavatelja na underground sceni i neumornih turneja širom SAD-a, 2010. “Portugal. The Man” potpisuju ugovor za “Atlantic Records” čime započinje i njihov proboj na međunarodnu scenu. Već 2011. izlazi “In the Mountain in the Cloud” s kojim bend sve više prisvaja psihodelični pop-rock kao svoj prepoznatljiv zvuk te nastupaju kao predgrupa na evropskoj turneji “The Black Keysa”. U 2013. započinju saradnju s “Danger Mouseom” koji im producira hvaljeni album “Evil Friends” (2013.) s kojim su se uspešno probili i na međunarodnim lestvicama.

Poznati po neumornom stvaralačkom impulsu i potpunoj uronjenosti u svoju muziku Gourley i Carothers pozivaju Mike D-ja (Beastie Boys) da im se 2014. pridruži kao producent novog albuma. Nakon tri godine u studiju i dovoljno snimljenog materijala za čak dva albuma, koji su trebali zvati “Gloomin + Doomin”, “Portugal. The Man” povlače neočekivan potez i odlučuju se da odbace sav snimljeni materijal i krenu ispočetka da traže zvuk za svoj osmi studijski album. Rizik se isplatio i u martu 2017. objavljen je najavni singl, nedavno nominiran za Grammyja u kategoriji najbolje pop izvedbe dua ili grupe, “Feel It Still”, a uskoro je usledio i jedan od najboljih albuma protekle godine, “Woodstock”.

Preko 100 miliona prikaza na Youtubeu, vrhovi glazbenih lista, rasprodate turneje širom sveta, samo su zaslužena nagrada za iznimno kreativan sastav koji svoju viziju i ljubav prema muzici neumorno deli sa fanovima već celu deceniju. Ovim sastavom se INmusic definitivno svrstava među najveće “hitove leta” 2018. Ne propustite ga!

Autor: Žikica Milošević
Foto: Promo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here