Početna Gradske teme Mačke dobijaju svoj prostor u “Zoohigijeni”

Mačke dobijaju svoj prostor u “Zoohigijeni”

U prihvatilištu Javnog preduzeća “Zoohigijena” uskoro će početi izgradnja objekta za privremeni boravak mačaka.

Iz budžeta Grada će za tu namenu biti izdvojeno gotovo pet miliona dinara, a reč je o objektu paviljonskog tipa, odnosno o spojenim kontejnerima. Prema rečima direktora “Zoohigijene” Aleksandra Bursaća, prostor će biti uređene tako da “zadovoljava sva načela dobrobiti životinja”. Biće mesta za 50 mačaka, a životinjama će biti obezbeđen i prostor za šetnju.

Bursać za 021.rs kaže da je obaveza preduzeća i Grada da se ovaj objekat sagradi, te napominje da postoji problem sa napuštenim mačkama u gradu.

Evidentno je da na području Novog Sada postoji problem nezbrinutih mačaka, ali ne mogu reći da li je taj broj jednak ili veći u odnosu na napuštene pse. Mačke su po svojoj prirodi skrivene, zaziru od nepoznatih. Ipak, dosta nam se obraćaju sugrađani koji pokušavaju na svaki mogući način da pomognu mačkama koje zateknu na ulici, da nam ih prepuste da uradimo primarnu veterinarsku zaštitu i da onemogućimo dalju hiperreprodukciju na ulici, što je i njihova i naša beda“, poručuje Bursać.

Mačke će u prihvatilištu “Zoohigijene” boraviti duže ili kraće vreme, u zavisnosti od toga da li će prolaziti kroz, kako je rečeno, “operativne procedure ili će jednostavno biti u smeštaju do udomljavanja, odnosno do vraćanja na lokaciju po CNR (hvatanje, čipovanje, kastracija/sterilizacija) programu”.

Poznata je ona floskula da mačka traži slugu, a pas gospodara, kada je reč o vlasničkim životinjama. Jednoj mački ćete morati da posvetite više pažnje, ali ne toliko što se tiče samog boravka u prirodi, istrčavanja i šetanja, nego što je to slučaj kod pasa“, dodaje Bursać.

Bursać očekuje da se javna nabavka realizuje na proleće, a da se prve mačke u svoje privremene domove usele početkom jeseni.

Izvor: 021.rs

Foto: Pixabay

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here