Početna Party Time Program Ritma Evrope od 5. do 9. maja

Program Ritma Evrope od 5. do 9. maja

image description

Manifestacija “Ritam Evrope!”, deveta po redu, održaće se od 5. do 9. maja na Trgu slobode.

Ovogodišnji Ritam Evrope je i u znaku 70 godina od pobede nad fašizmom.

Program:

5. maj – Otvaranje izložbe “Dani pobede” u saradnji sa Maticom srpskom u SKCNS Fabrici u 20h.

Na ovoj unikatnoj izložbi biće prezentovane geografske karte neprijateljskih ofanziva, omoti gramofonskih ploča i notni zapisi sa borbenim pesmama u čast oslobođenja Jugoslavije, kao i leci, plakati, fotografije i likovni radovi koji oslikavaju borbu naroda Jugoslavije za slobodu. Za potrebe izložbe u organizaciji Studentskog kulturnog centra, korišćen je materijal iz Posebnih zbirki Biblioteke Matice srpske.

7. maj – Tribina “Dan pobede nad fašizmom” SKCNS Fabrika 20 časova

Posle kolosalnih razaranja i suočavanja s najsurovijim stradanjima i zločinima, do tada nepoznatim u istoriji, 9. maja 1945. Nemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svetskom ratu, u kome je život izgubilo više od 50 miliona ljudi. Sedamdeset godina kasnije na tribini 7. maja 2015. u SKCNS Fabrici u 20h (Bulevar despota Stefana 5) pokušavamo sagledati poziciju antifašizma u novonastalim okolnostima.

9. maj – “Ritam Evrope!”, Trg slobode, nastupaju:

ARTAN LILI: Beogradska noise-pop grupa Artan Lili postoji od 2013. godine. Pažnju su privukli već svojim prvim singl-spotom za pesmu Džoni. Armiju fanova širom regiona stekli su singlovima, Ako stanemo tu, Radim najbolje što znam, Srce i Ispod kože. Ustaljena postava Romana Kasumović – glas, Dragan Knežević – gitara, Marko Ajković – bubanj i Bojan Slačala – bas i glas. Vremenom su singlovi na jednom mestu oforomili album prvenac ovog sastava koji možete poslušati na http://artanlili.bandcamp.com/releases

ELEMENTAL: Elemental je bend čija se muzička baza nalazi u rap muzici, no teško bi ga bilo svesti samo na jedan žanr. U njihovoj šarenolikosti mogu se naći tragovi različitih žanrova što njihov izraz čini jedinstvenim i originalnim. Specifičnost ovog benda su britki tekstovi i zanimljive instrumentalne podloge koji zajedno čine autentičan zvuk Elementala. Članovi Elementala su vokali Mirela Priselac Remi i Luka Tralić Shot, gitarista Erol Zejnilović, basista Konrad Lovrenčić, klavijaturista Davor Zanoški, bubnjar Ivan Vodopijec i prateći vokal Vida Manestar.

SONIC BOOM SIX: Vrednim radom i sa puno entuzijazma, ova zanimljiva grupa vrlo brzo se probila u sam vrh britanske pank scene. Danas se za njih može reći da su jedan od najkvalitetnijih i koncertno najaktivnijih bendova na ostrvu. Tokom cele svirke smenjuju se ritmovi melodičnog panka, ska, hip-hopa, regea i daba. Prosto je neverovatno kako je to sve dobro upakovano, a simpatična Azijatkinja Lajla, svojim predivnim glasom, samo još više bendu daje potpuni šmek.

GOBLINI: Goblini su nastali 1992. godine u Šapcu. Bend su osnovali gitarista Alen Jovanović, basista Vladislav Kokotović i pevač Branko Golubović. U karijeri su objavili pet studijskih albuma: “Goblini” (1993), “Istinite priče 1.deo” (1994), “U Magnovenju” (1996), “Re-Contra” (1999) i “Roba s greškom” (2013), dva koncertna izdanja “Live in KST” (1995) i “Turneja u magnovenju” (1998), kao i kompilacijsko izdanje “Najbolje priče” iz 2004. godine. U karijeri su odsvirali više od 350 koncerata i tokom devedesetih bili jedan od najvažnijih rok bendova u regionu. Poslednji koncert pre nego što su prekinuli rad Goblini su odsvirali 7. juna 2001. u Zagrebu. Posle skoro decenije pauze, Goblini su obnovili rad krajem proleća 2010. godine.

Izvor: 021.rs