Početna Party Time Program Ritma Evrope od 5. do 9. maja

Program Ritma Evrope od 5. do 9. maja

0

image description

Manifestacija “Ritam Evrope!”, deveta po redu, održaće se od 5. do 9. maja na Trgu slobode.

Ovogodišnji Ritam Evrope je i u znaku 70 godina od pobede nad fašizmom.

Program:

5. maj – Otvaranje izložbe “Dani pobede” u saradnji sa Maticom srpskom u SKCNS Fabrici u 20h.

Na ovoj unikatnoj izložbi biće prezentovane geografske karte neprijateljskih ofanziva, omoti gramofonskih ploča i notni zapisi sa borbenim pesmama u čast oslobođenja Jugoslavije, kao i leci, plakati, fotografije i likovni radovi koji oslikavaju borbu naroda Jugoslavije za slobodu. Za potrebe izložbe u organizaciji Studentskog kulturnog centra, korišćen je materijal iz Posebnih zbirki Biblioteke Matice srpske.

7. maj – Tribina “Dan pobede nad fašizmom” SKCNS Fabrika 20 časova

Posle kolosalnih razaranja i suočavanja s najsurovijim stradanjima i zločinima, do tada nepoznatim u istoriji, 9. maja 1945. Nemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svetskom ratu, u kome je život izgubilo više od 50 miliona ljudi. Sedamdeset godina kasnije na tribini 7. maja 2015. u SKCNS Fabrici u 20h (Bulevar despota Stefana 5) pokušavamo sagledati poziciju antifašizma u novonastalim okolnostima.

9. maj – “Ritam Evrope!”, Trg slobode, nastupaju:

ARTAN LILI: Beogradska noise-pop grupa Artan Lili postoji od 2013. godine. Pažnju su privukli već svojim prvim singl-spotom za pesmu Džoni. Armiju fanova širom regiona stekli su singlovima, Ako stanemo tu, Radim najbolje što znam, Srce i Ispod kože. Ustaljena postava Romana Kasumović – glas, Dragan Knežević – gitara, Marko Ajković – bubanj i Bojan Slačala – bas i glas. Vremenom su singlovi na jednom mestu oforomili album prvenac ovog sastava koji možete poslušati na http://artanlili.bandcamp.com/releases

ELEMENTAL: Elemental je bend čija se muzička baza nalazi u rap muzici, no teško bi ga bilo svesti samo na jedan žanr. U njihovoj šarenolikosti mogu se naći tragovi različitih žanrova što njihov izraz čini jedinstvenim i originalnim. Specifičnost ovog benda su britki tekstovi i zanimljive instrumentalne podloge koji zajedno čine autentičan zvuk Elementala. Članovi Elementala su vokali Mirela Priselac Remi i Luka Tralić Shot, gitarista Erol Zejnilović, basista Konrad Lovrenčić, klavijaturista Davor Zanoški, bubnjar Ivan Vodopijec i prateći vokal Vida Manestar.

SONIC BOOM SIX: Vrednim radom i sa puno entuzijazma, ova zanimljiva grupa vrlo brzo se probila u sam vrh britanske pank scene. Danas se za njih može reći da su jedan od najkvalitetnijih i koncertno najaktivnijih bendova na ostrvu. Tokom cele svirke smenjuju se ritmovi melodičnog panka, ska, hip-hopa, regea i daba. Prosto je neverovatno kako je to sve dobro upakovano, a simpatična Azijatkinja Lajla, svojim predivnim glasom, samo još više bendu daje potpuni šmek.

GOBLINI: Goblini su nastali 1992. godine u Šapcu. Bend su osnovali gitarista Alen Jovanović, basista Vladislav Kokotović i pevač Branko Golubović. U karijeri su objavili pet studijskih albuma: “Goblini” (1993), “Istinite priče 1.deo” (1994), “U Magnovenju” (1996), “Re-Contra” (1999) i “Roba s greškom” (2013), dva koncertna izdanja “Live in KST” (1995) i “Turneja u magnovenju” (1998), kao i kompilacijsko izdanje “Najbolje priče” iz 2004. godine. U karijeri su odsvirali više od 350 koncerata i tokom devedesetih bili jedan od najvažnijih rok bendova u regionu. Poslednji koncert pre nego što su prekinuli rad Goblini su odsvirali 7. juna 2001. u Zagrebu. Posle skoro decenije pauze, Goblini su obnovili rad krajem proleća 2010. godine.

Izvor: 021.rs