Početna Party Time Ritam Evrope: Sonic Boom Six, Goblini, Elemental i Artan Lili večeras na...

Ritam Evrope: Sonic Boom Six, Goblini, Elemental i Artan Lili večeras na Trgu slobode

0

1336-ritam-evrope

Na ovogodišnjem tradicionalnom Ritmu Evrope na Trgu slobode nastupiće Artan Lili, Sonic Boom Six, Elemental i Goblini.

Organizator događaja je Studentski kulturni centar Novi Sad. Svirka počinje u 19 časova, a ovogodišnji Ritam Evrope je i u znaku 70 godina od pobede nad fašizmom.

Manifestacija Ritam Evrope obuhvata niz kulturnih dešavanja, od izložbi, tribina, svirki i govornih programa do velikog koncerta na Trgu slobode i tokom godina je postala jedna od najprepoznatljivijih manifestacija tog tipa u regionu.

Artan Lili mnogi nazivaju novom snagom domaće rok scene, a svojim debi albumom objavljenim prošle godine osvojili su simpatije publike ne samo u Srbiji, već i u regionu. Pažnju su privukli svojim prvim spotom za pesmu “Džo”, a nedavno objavljeni spot za pesmu “Ako stanemo tu” već je postao hit. Bend Artan Lili čine vokal Romana Kasumović, Dragan Knežević na gitari, Marko Ajković za bubnjevima i Bojan Slačala bas i vokal benda.

Elemental je bend čija se muzička baza nalazi u rep muzici, no teško bi ga bilo svesti samo na jedan žanr. U njihovoj šarenolikosti mogu se naći tragovi različitih žanrova što njihov izraz čini jedinstvenim i originalnim. Specifičnost ovog benda su britki tekstovi i zanimljive instrumentalne podloge koji zajedno čine njihov autentičan zvuk. Elementala čine vokali Mirela Priselac Remi i Luka Tralić Shot, gitarista Erol Zejnilović, basista Konrad Lovrenčić, klavijaturista Davor Zanoški, bubnjar Ivan Vodopijec i prateći vokal Vida Manestar.

Vrednim radom i sa puno entuzijazma Sonic Boom Six vrlo brzo se probiijaju u sam vrh britanske punk scene. Danas se za njih može reći da su jedan od najkvalitetnijih i koncertno najaktivnijih bendova na ostrvu. Tokom cele svirke smenjuju se ritmovi melodičnog punk-a, ska, hip-hop, rege i dab. Prosto je neverovatno kako je to sve dobro upakovano, a simpatična Azijatkinja Lajla, svojim predivnim glasom, samo još više bendu daje potpuni šmek.

Goblini su nastali 1992. godine u Šapcu. Bend su osnovali gitarista Alen Jovanović, basista Vladislav Kokotović i pevač Branko Golubović. U karijeri su objavili pet studijskih albuma: “Goblini” (1993), “Istinite priče 1.deo” (1994), “U Magnovenju” (1996), “Re-Contra” (1999) i “Roba s greškom” (2013), dva koncertna izdanja “Live in KST” (1995) i “Turneja u magnovenju” (1998), kao i kompilacijsko izdanje “Najbolje priče” iz 2004. godine. U karijeri su odsvirali više od 350 koncerata i tokom devedesetih bili jedan od najvažnijih rok bendova u regionu. Poslednji koncert pre nego što su prekinuli rad Goblini su odsvirali 7.juna 2001. u Zagrebu. Posle skoro decenije pauze, ponovo su obnovili rad krajem proleća 2010. godine

Podsetimo da je otvaranjem izložbe radova sa internacionalnog konkursa “70 godina pobede nad fašizmom” u galeriji na otvorenom u utorak 5. maja počeo program Ritma Evrope, a zatim je u četvrtak održana tribina “Dan pobede nad fašizmom” u SKCNS Fabrika.

Izvor: 021