Početna Danas u gradu Euromelanoma 2015: Besplatni pregledi mladeža u novosadskim Domovima zdravlja

Euromelanoma 2015: Besplatni pregledi mladeža u novosadskim Domovima zdravlja

mole_700

Građani koji su na broj telefona 0800-222-888 zakazali besplatan preventivni pregled mladeža mogu doći u ponedeljak, 11. maja na pregled u Dom zdravlja.

Besplatne preventivne preglede mladeža u cilju otkrivanja eventualnog melanoma (raka kože) organizovalo je Udruženje dermatovenerologa Srbije povodom Evropskog dana borbe protiv melanoma – Euromelanoma. Tog dana će u 25 gradova u Srbiji dermatolozi besplatno pregledati građane.

Novosađani na pregled mogu otići u objekte “Jovan Jovanović Zmaj» (Zmaj Ognjena Vuka 19), “Liman” (Bulevar cara Lazara 77) i “Bistrica” (Bulevar Slobodana Jovanovića 9). Tokom pregleda će se raditi samo skrining za rak kože, a drugi dermatološki problemi neće biti tretirani. Pacijent će potom dobiti izveštaj sa pregleda, a u slučaju otkrivanja simptomatičnih promena na koži pacijent će biti upućen na biopsiju što omogućava ranu dijagnozu i znatno veće šanse za uspešno lečenje malignog melanoma ili drugog raka kože. Pacijenti će dobiti i informativni materijal o malignom melanomu, njegovom ranom prepoznavanju, metodama samopregleda kože i preporukama za zaštitu od štetnog delovanja UV radijacije.

Učestalost javljanja raka kože, melanoma i nemelanomskih malignih tumora konstantno raste poslednjih 30 godina svuda u svetu. Euromelanom preporučuje da svako pregleda celu kožu na svakih 3 meseca. U velikom broju slučajeva rak kože može da se proširi na druge organe stvarajući ozbiljne zdravstvene probleme. Zbog toga je rano lečenje ključno.

Kampanja Euromelanoma 2015 je usmerena na edukaciju građana o tome da je rak kože izlečiv ako se otkrije u ranom stadijumu. Ukoliko se prepozna na vreme, i ne odlaže se odlazak lekaru zbog obaveza, straha i drugih razloga, rak kože se može trajno izlečiti jednostavnom hirurškom intervencijom, koja je manje neprijatan od odlaska zubaru.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija