Početna Party Time Veliki koncert povodom 35 godina Tamburaškog orkestra Društva lekara Vojvodine

Veliki koncert povodom 35 godina Tamburaškog orkestra Društva lekara Vojvodine

0

Tamburaški sastav Društva lekara Vojvodine obeležiće 35 godina postojanja velikim koncertom u Studiju M, u petak 19. aprila od 19 časova. Osim tamburaškog orkestra na koncertu će se pridružiti i brojni novosadski muzičari, glumci i pesnici koji će dati svoj doprinos ovom velikom jubileju.

U bogatoj tradiciji tamburaške muzike u Novom Sadu posebno mesto su kroz istoriju zauzimali esnafski orkestri. Novi Sad pamti čuvene balove trgovačke omladine na kojima su svirali orkestri sastavljeni od najznačajnijih gradskih trgovaca. Ova tradicija već 35 godina nastavlja da živi kroz Tamburaški orkestar Društva lekara Vojvodine. U poslednjih 35 godina ovaj originalan i neuobičajen muzički sastav postao je veoma omiljen kod Novosađana, i ustoličio se kao pravi mali novosadski brend.

Na velikom koncertu povodom obeležavanja 35 godina postojanja tamburaškog orkestra Društva lekara Vojvodine će između ostalih nastupiti i opšti i vaskularni hirurg, profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu Svetolik Avramov, opšti hirurg i suvlasnik hirurške bolnice PARKS u Novom Sadu Boris Zagoričnik, maksiofacijalni hirurg Aleksandar Kiralj i dečiji hirurg i ortoped Dušan Marić.

Na koncertu će se pojaviti i neki poznati umetnici, koji će dati svoj doprinos ovom jubileju, pa će tako operska pevačica i profesorica na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu prof. doc. Agota Vitkai-Kučera, otpevati nekoliko kompozicija u pratnji DLV (Društvo lekara Vojvodine) orkestra, a estradni umetnik i vokalni solista Milan Prunić će se takođe priključiti tamburašima na sceni. Vokalnu podršku pružiće još i hirurg iz Medicinskog centra iz Sremske Mitrovice dr Bogdan Dejanović, i profesor na Muzičkoj Akademiji u Novom Sadu doc. Goran Strgar.

Nakon jednog od njihovih koncerata pisac Pero Zubac rekao je: “Lekovita je njihova pesma, kao što su lekovite njihove ruke i njihove reči ohrabrenja onima kojima je njihovo znanje neophodno da nastave da se raduju životu.”

Nakon preliminarnih dogovaranja i ubeđivanja, krajem 1984. godine, grupa lekara koji su u mladosti bili gitaristi, a tada su radili zajedno na Hirurškoj klinici Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, odlučili su da formiraju Kvartet gitara. Ubrzo nakon toga, ovaj kvartet prerasta u mali tamburaški sastav i nastavlja da neguje vojvođanski zvuk i melos, ali i da uživa u izvođenju starogradskih pesama i romansi, te izvornih pesama i komponovane narodne muzike iz celog regiona.

Studio M, kao dom Tamburaškog orkestra Radio Novog Sada predstavlja kultno mesto za razvoj tamburaške muzike u Novom Sadu jer su u njemu, kroz istoriju, svirali mnogi doajeni tamburaške muzike, počevši od Janike Balaša pa na dalje.

Autor: NsHronika
Foto: Pixabay