Početna Politika Aleksandar Jovanović: Rušenjem trščara gubi se kulturna baština Novog Sada

Aleksandar Jovanović: Rušenjem trščara gubi se kulturna baština Novog Sada

0

Aleksandar Jovanović 600x340

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović kritikovao je odluku da se kuće-trščare u Ulici Kraljevića Marka sruše i na njihovom mestu podigne zgrada. Jovanović, koji je, ok je bio predsednik Skupštine grada Novog Sada pokušao da izdejstvuje rešenje za očuvanje ovih kuća, u izjavi za Radio021 je kazao da je odluka o brisanju prostorno kulturno-istorijske celine kuća-trščara na čijem mestu će firma “Galens” izgraditi devetospratnicu razočaravajuća.

Ovo je sigurno najgori mogući put. Mislim da je nedopustivo, sramno, ponižavajuće do krajnjih mera da su poslednje trščare faktički osuđene na smrt od strane gradskih vlasti zato što se to verovatno nekom ne dopada kao kulturna baština Vojvodine. Mislim da je to poslednja kap u čaši, kap koja je prosto presudila da se bilo kakva kulturna baština u Novom Sadu očuva. Nakon situacije sa soliterom u centru i trščarama i rušenja niza drugih objekata koji su od kulturnog značaja, jasno je da Novi Sad gubi svoje lice i ovo je jedna loša politička odluka – naveo je on.

Dodaje i da je Grad mogao da uđe u projekat otkupa kuća-trščara od vlasnika, umesto što je skinuo zaštitu sa njih i potom promenio plan kako bi se tu sagradila stambena zgrada.

Izvor: LSV
Foto: LSV