Početna Politika Ambasador Ukrajine u poseti Novom Sadu

Ambasador Ukrajine u poseti Novom Sadu

0

009ps

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je ambasadora Ukrajine u Republici Srbiji Nj.E. Oleksandra Aleksandroviča u Gradskoj kući i tom prilikom mu poželeo srdačnu dobrodošlicu.

Ambasador Ukrajine Oleksandr Aleksandrovič se zahvalio na srdačnom prijemu i izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog dolaska u Novi Sad. Na sastanku su se sagovornici osvrnuli na prvu zvaničnu posetu ambasadora Aleksandroviča Novom Sadu, koja se desila pre tačno godinu dana, i složili su se da je taj vremenski period pogodan za sagledavanje ostvarenog od prethodnog susreta.

Tokom razgovora istaknuto je da će sledeće godine u maju Ukrajina u Novom Sadu predstaviti svoju kulturu i tradiciju u okviru manifestacije „Dani Ukrajine u Srbiji“ koja će biti upriličena na nekoliko lokacija u gradu, a istovremeno će biti održan Poslovni forum u Novom Sadu uz učešće ukrajinskih i srpskih firmi.

Oni su konstatovali da je prisutno kontinualno jačanje veza Novog Sada i ukrajinskog grada Lavova sa kojim Grad ima potpisan Sporazum o partnerskoj saradnji od 2005. godine, dok prva formalna saradnja seže u 1999. godinu kada je potpisan Protokol o namerama dva grada.

Gradonačelnik i ambasador su se saglasili da postoji dosta mogućnosti da se tradicionalno dobri odnosi Srbije i Ukrajine, pa tako i njihovih gradova, unapređuju i da se već dobra i stabilna osnova za saradnju proširi, posebno u oblasti kulture. S obzirom na to da je Grad Novi Sad dobio prestižnu titulu Evropska prestonica kulture 2021. godine, posebno će biti intenzivirana saradnja sa gradovima sa kojima su i do sada ostvarene bliske veze u oblasti kulturne razmene.

Autor: NsHronika
Foto: Grad Novi Sad