Početna Politika Bojan Pajtić bez dileme: Srpsko-hrvatski odnosi “kičma” su stabilnosti Balkana

Bojan Pajtić bez dileme: Srpsko-hrvatski odnosi “kičma” su stabilnosti Balkana

0

bojan-pajtic-foto-tanjug1

Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajitić poručio je juče u razgovoru sa generalnim konzulom Hrvatske u Subotici Velimirom Plešom da nema nikakve dileme da su srpsko-hrvatski odnosi “kičma” stabilnosti Balkana, a Vojvodina dobar primer da različite etničke zajednice žive, rade i stvaraju zajedno.

U saopštenju Biroa za odnose s javnošću Pokrajinske vlade navodi se da je Pajtić istakao važnost saradnje Konzulata i vlade, zbog uloge hrvatske zajednice, s obzirom na veliki broj srpskih izbeglica sa teritorije Hrvatske, geografske veze, kao i zbog unapređenja regionalne saradnje Vojvodine i hrvatskih županija.

Sagovorni su se saglasili da su unapređenje privrednih odnosa Vojvodine i hrvatskih županija, kao i kulturnih veza značajni za razvijanje dobrosusedskih odnosa Srbije i Hrvatske.

Pajtić je dodao da je privredna saradnja prethodnica dobrih političkih odnosa i dodao da se nada da će se odnosi dve države razvijati u ambijentu u kojem se u 2016. godini neće govoriti o naoružavanju, nego o rešavanju važnih životnih problema, s obzirom na ekonomsku krizu i recesiju.

Pleša je danas prvi put zvanično posetio pokrajinsku vladu, a u razgovoru sa predsednikom Pajtićem rekao je da su privreda i kultura dve značajne oblasti u kojima će se angažovati Konzulat Hrvatske, jer predstavljaju segmente života koji će doprineti političkim odnosima dve države.

Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug