Početna Politika Bugarski: Najbolja saradnja sa komšijama

Bugarski: Najbolja saradnja sa komšijama

0

branislav-bugarski_660x330

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski prisustvovao je danas tradicionalnom svečanom otvaranju granica na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije, koju organizuje Regionalna saradnja Dunav-Kriš-Moriš-Tisa (DKMT).

Bugarski je ocenio da je saradnja u okviru Evroregije DKMT značajna, podsetivši da su otvorena su tri granična prelaza sa Rumunijom, spremljen strateški projekat za izmuljavanje reke Begej, realizovan projekat “Preko Tise” i stvorena zajednička ponuda nautičkog turizma na Dunavu i Tisi.

“Hoćemo time da unapredimo društveno-ekonomski razvoj sa obe strane granice. Voleo bih kada bi i ova tromeđa bila stalni otvoreni granični prelaz, jer bi to olakšalo stanovnicima pograničnih regija da budu mobilni, a uveren sam da će u budućnosti to biti i ostvareno”, istakao je Bugarski.

On je naglasio da je najbolje kada u komšijama imate saradnike i prijatelje, kao što je slučaj u Evroregiji DKMT.

“Naš zadatak je da još više radimo i prikažemo našim kolegama u Briselu da je u središtu svega čovek”, poručio je Bugarski.

Po rečima predsednika Saveta Županije Timiš Tita Božina, građani pograničnih regija imaju korist od projekata realizovanih u okviru Evroregije DKMT.

“Drago mi je da smo za ovih 19 godina uspeli da razvijemo dobru saradnju u okviru Evroregije DKMT, ali još uvek ne možemo da se krećemo iz jedne u drugu državu bez granica i poteškoća. Ograda koja je postavljena zbog migrantske krize nema veze sa ova tri naroda i neće ništa promeniti između država”
, ocenio je Titu Božin.

Po rečima predsednika Generalne skupštine Županije Čongrad Bele Kakaša, saradnja u okviru DKMT simbolizuje saradnju ljudi sa sve tri strane granice, što je poseban izazov i obaveza.

“Dokazali smo kroz ovu saradnju da možemo formulišući ciljeve, da ih zajedno i ostvarimo. Izgradili smo mostove, puteve, veze. Privremena granica iza nas ne znači ništa, to je samo jedna epizoda u našem životu. Nadam se da ćemo i ubuduće dobro sarađivati i pametno iskoristiti 300 miliona evra koji su nam na raspolaganju, a nastavićemo da gradimo prijateljstvo i saradnju”, naglasio je Bela Kakaš.

Otvaranje granice je upriličeno na graničnom prelazu Kibekhaza-Bebaveke-Rabe, a tradicionalno, u okviru ove manifestacije održan je dečiji kros “Tripleks”, u kome su učestvovali učenici škola iz sve tri države. Nakon manifestacije na tromeđi održano je zasedanje Skupštine regionalne saradnje Evroregije DKMT, u rumunskom gradu Sannicolau Mare (Veliki Semikluš).

Zasedanju je ispred Vojvodine, prisustvovao pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, Mihalj Njilaš koji je ovom prilikom istakao pozitivno iskustvo Pokrajinske vlade sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije u vezi realizacije Projekta ” Across the Tisa”, koji je realizovan u okviru DKMT saradnje.

Jedna od aktivnosti u okviru Projekta, bila je da 60 pripadnika pogranične policije završi kurs mađarskog jezika, koju je organizovala Pokrajinska vlada. “Učenje rumunskog jezika na osnovnom nivou, za pripadnike pogranične policije, smo predložili i u strateškom projektu ‘Revitalizacija kanala Begej’. Ove činjenice dokazuju, da je MUP Srbije spreman na saradnju, te vidim veliku šansu za uspostavljanje partnerstva, koje je vezano za ovu projektnu ideju”, rekao je Mihalj Njilaš.

Autor i foto: RTV