Početna Politika Čanak: LSV ne odustaje od inicijative za smenu Pastora

Čanak: LSV ne odustaje od inicijative za smenu Pastora

0

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da ta stranka ne odustaje od inicijative za smenjivanje lidera Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora sa mesta predsednika pokrajinske skupštine.

Ta inicijativa biće aktivirana “u skladu sa njegovim (Pastorovim) postupcima i ponašanjem”, rekao je Čanak u intervjuu novosadskom “Dnevniku”, ocenivši da se SVM pretvorio u puku ispostavu Fidesa, kao “njihovog patrona” iz Pešte.

lsv

On je dodao da u LSV traže od Pastora “ono što je sam obećao kada je preuzimao funkciju predsednika pokrajinskog parlamenta, da će je obavljati kao neko ko je odgovoran za AP Vojvodinu a ne za pojedine njene delove, a ponajmanje za svoj lični interes”.

Čanak je optužio Pastora da je prijateljske i savezničke odnose između te dve stranke “gurnuo u stranu”, da je “od LSV napravio, po njegovim rečima, najvećeg neprijatelja SVM-a” i da je “stvorio situaciju” u kojoj su LSV i SVM, “od prirodnog savezništva koje smo negovali devedesetih, postali dve nepomirljive stranke”.

Lideer LSV-a je ocenio da se SVM, od stranke demokratskih pogleda, opredeljene za socijalnu pravdu i ravnopravnost, “pretvorio u desničarsku stranku, koja kao puka ispostava sledi naređenja iz Pešte, njihovog patrona – tamo vladajućeg Fidesa”.
“Nažalost, ta priča o peštizaciji politike vojvođanskih Mađara postala je odraz u ogledalu priče o beogradizaciji vojvođanskih Srba. I došli smo u poziciju da kao da ne postoji ništa drugo osim centara nacionalnih država i da svaka druga opcija više ne sme da igra bilo kakvu ulogu”, smatra Čanak.

LSV je, neposredno uoči donošenja budžeta Vojvodine za ovu godinu, najavila da će tražiti smenu lidera SVM sa funkcije predsednika pokrajinskog parlamenta, ali taj formalizovani zahtev se ipak nije našao pred pokrajinskim poslanicima.

Čanak je naveo i to da je Pastor saopštio da će SVM podržati taj budžet ako se ne bude glasalo o njegovoj smeni i time, kako je ocenio lider LSV-a, “došli smo u poziciju da najuži mogući lični interesi postanu model legitimnog razloga za manipulaciju čitavom nacionalnom zajednicom”.

 

Ko Vučića naziva diktatorom taj ne zna šta je diktatura

 

Čanak je izjavio da svako ko danas predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića naziva diktatorom, taj očigledno ne zna šta je diktatura i upozorio na mogućnost da politički prostor u našoj zemlji zauzmu ekstremisti, kada SNS izgubi većinu.
“Moramo da zaštitimo parlament da ne bude puka pljuvaonica, da zaštitimo integritet institucija i ne dozvolimo da ih pojedinci svode na puke priveske vlasti”, rekao je Čanak novosadskom “Dnevniku”.

Napominjući da je neophodno zaštiti i pravo na različitost, on je naglasio da se isto tako mora i zacrtati jasan cilj gde Srbija treba da se nađe za 10, 20 i 30 godina. Bez svega toga Srbije neće biti ili će joj se budućnost pretvoriti u moru”.

Upitavši se šta će se “dogoditi kada SNS izgubi većinu, kada prestane da ima svevlast u zemlji, a svi ostali politički činioci su u međuvremenu na razne načine gurnuti na marginu”, Čanak je ukazao da politički prostor nikad ne ostaje prazan nego se uvek popuni.
“Koliko ja vidim, taj prostor će zauzeti ekstremisti, tvrda patriotsko-diktatorska linija, poduprta spolja, ali i od strane dela crkve i nereformisanih bezbednosnih službi”, smatra lider LSV i upozorava na to da “ko danas naziva Aleksandra Vučića diktatorom, taj očigledno ne zna šta je diktatura”.