Početna Politika Čanak o presudi Mladiću: “Osuditi i ideologiju i politiku koja je dovela...

Čanak o presudi Mladiću: “Osuditi i ideologiju i politiku koja je dovela do zločina”

0

Haški tribunal osudio je generala i ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata u BiH.

Povodom presude, među prvima se oglasio lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, koji je za sajt ove političke partije izjavio sledeće:

– Presudu Ratku Mladiću treba razumeti ne samo kao presudu čoveku odgovornom za najveći ratni zločin u Evropi od Drugog svetskog rata, nego i kao presudu ideologiji i svima koji su te zločine planirali, koordinirali i sprovodili. Istim onima koji su od imena Ratka Mladića napravili ratni poklič huligana i kriminalaca, koji bi takve zločine bili spremni da ponove. Oni su te planove kovali u Beogradu, a ne na Palama – navodi lider LSV, dodajući da krivicu pojedinaca nipošto ne treba dovoditi u vezu sa čitavim narodom, jer bi to, kaže, “bilo nepravedno i neistinito”.

– Sada je neophodno da se čuje glas i javnosti i nadležnih državnih organa Republike Srbije koji će konačno i nedvosmisleno osuditi upravo politiku i ideoligiju koja je dovela do toga da ime Ratka Mladića bude simbol zločina i genocida. To je važan korak ka uspostavljanju politike trajnog pomirenja u regionu – kaže na kraju saopštenja za javnost Nenad Čanak.

Izvor: Mojnovisad.com
Foto: Logo