Početna Politika Čanak ponovo predsednik LSV: Vojvodina poslednji ratni plen koji je Srbija uspela...

Čanak ponovo predsednik LSV: Vojvodina poslednji ratni plen koji je Srbija uspela da zadrži

0

Nenad Čanak ponovo je izabran za predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), na 12. Izbornom kongresu LSV.

Kako je saopštila ta stranka, on je izabran sa 242 glasa, a u konkurenciji su bili još Branislav Bogaroški, Bojan Kostreš i Dejan Čapo.

U Predsedništvo LSV izabrani su Dragan Andrić, Milivoj Bešlin, Branislav Bogaroški, Dušan Jakovljev, Zdenko Kolar, Robert Kolar, Bojan Kostreš, Sandra Ristić, Nenad Čanak, Dejan Čapo i Saša Šućurović.

Posle izbora za predsednika, Čanak je naveo da se nijedan datum iz istorije Vojvodine ne slavi, sem 1918. i pripajanja Vojvodine Srbiji, i to zato što je, kako je rekao, “Vojvodina poslednji ratni plen koji je Srbija uspela da zadrži”.

– Iz tog čeličnog zagrljaja se neće lako izvući. Zato što nas i doživljavaju kao plen, a mi to nismo. Mi smo ljudi i hoćemo da nas tako tretiraju. Naš glas vredi isto koliko i glas juga. I ne može samo to što ne živimo u Beogradu da bude razlog da naše reči se ne čuju, da se naši zahtevi ne poštuju i da se kaže pa šta hoćete, preglasali smo vas – rekao je Čanak.

On je istakao da “ima stvari o kojima se ne glasa, a Vojvodina je jedna od tih stvari”.

– Ne može se nasilno ukinuti istorijska autonomija Vojvodine koja je 30 godina starija od državnosti Republike Srbije. Srbija jeste naša država, ali ne sme biti naša tamnica. Živela Liga socijaldemokrata Vojvodine – rekao je Čanak.

Delegatkinjama i delegatima su se na Kongresu obratili i gosti iz Evropske slobodne alijanse (EFA), hrvatske stranke Istarski demokratski sabor i vladajuće Demokratske partije socijalista Crne Gore.

Potpredsednik EFA David Grosklod istakao je da evropske integracije nisu samo poklon za Beograd, već da svi građani moraju imati koristi od toga, svi regioni moraju biti uključeni u taj projekat.

– EFA želi da Vojvodina ima centralnu ulogu u evropskim okvirima, da predstavlja primer teritorijalne kohezije na Balkanu – rekao je Grosklod i svoj govor završio rečima na srpskom jeziku: “Vojvodina je naša domovina, Vojvodina se voli”.

Siniša Šulić, predstavnik Istarskog demokratskog sabora i gradonačelnik grada Bzet istakao je da Vojvodinu i Istru u 20 godina saradnje povezuju iste stvari, bilo da se radi o multietičnosti, multikulturalnosti, o antifašizmu, o ideji regionalizma u visokocentralizovanim državama ili bilo da se radi o zajedničkom i jasnom putu evropskih integracija.

Aleksandar Andrija Pejović, predsednik Komisije za međunarodnu saradnju, evropske i evroatlantske integracije DPS-a i član Predsedništva Partije evropskih socijalista preneo je delegatkinjama i delegatima pozdrave predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i želju da LSV nastavi i dodatno ojača svoj rad na izgradnji društva uspostavljenog na normama pravne države, tolerancije, antifašizma i verskog sekularizma, zasnovano na poštovanju ljudskih prava i borbi protiv svih oblika diskriminacije.

Kostreš je izjavio da će ta stranka nastaviti da se bori za vojvođansku autonomiju i istakao da će je izboriti.

On je danas rekao da će tu borbu LSV voditi u skladu sa Ustavom, zakonima i uz pomoć svih prijatelja, kako iz Evrope, tako i onih u Srbiji i Vojvodini.

– Očekujemo da će vrlo brzo početi razgovori oko zajedničkog delovanja svih vojvođanskih grupacija i političkih partija koje su zainteresovane za formiranje jedne vrste vojvođanskog fronta. To neće biti ni lako ni brzo, ali svima nama kojima je Vojvodina u srcu, to će biti plan i mi ćemo to da uradimo – rekao je Kostreš.

Izvor: RTV
Foto: lsv.org.rs