Početna Politika Delegacija EU poziiva na donošenje Zakona o finansiranju APV

Delegacija EU poziiva na donošenje Zakona o finansiranju APV

0

eu-339783_640

Delegacija Evropske unije u Srbiji upozorila je da Evropska komisija već duže vreme u svojim godišnjim izveštajima poziva na donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine i da taj pravni akt još uvek nedostaje, prenosi Radio televizija Vojvodine.

U odgovoru Delegacije Evropske unije toj televiziji kaže se da Ustav Srbije propisuje da se Zakon o finansiranju Vojvodine mora usvojiti i da Evropska komisija poziva na to u svojim godišnjim izveštajima već duže vreme.

Kapaciteti i resursi nižih nivoa vlasti treba da odgovaraju njihovim odgovornostima i treba osigurati odgovarajuće konsultacije kada je reč o zakonodavstvu koje ima imlikacije na njih – kaže se u odgovoru Delegacije.

Na pitanje da prokomentarišu vest o vanrednim republičkim izborima, u Delegaciji EU u Srbiji su istakli da su uzeli u obzir tu najavu i da je na parlamentima i vladama da odluče o nacionalnim izborima i pozivu građanima da glasaju u skladu sa Ustavom.

Mi smo uvereni da će, tokom izborne trke i posle konstituisanja nove Vlade, Srbija nastaviti sa implementacijom reformi i očekujemo da će izbori proteći u mirnoj atmosferi, sa punim poštovanjem demokratskih principa – kažu u Delegaciji Evropske unije i dodaju da je na srpskim vlastima da pozovu međunarodne posmatrače da prate izbore u skladu sa prethodnom praksom i međunarodnim standardima.

Na sajtu RTV-a se ističe da su poslanici Evropskog parlamenta ove nedelje usvojili Rezoluciju o Srbiji u kojoj se, kako se navodi, između ostalog Srbiji preporučuje da autonomiju Vojvodine ne treba umanjivati i da Zakon o finansiranju Vojvodine treba usvojiti bez daljeg odlaganja.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay.com