Početna Politika DS: Novosadska vlast gubitaškim preduzećima dala dve milijarde za nova zaduženja

DS: Novosadska vlast gubitaškim preduzećima dala dve milijarde za nova zaduženja

0

Demokratska-Stranka-logo-e14391129005241

Novosadska vlast podelila je javnim preduzećima skoro dve milijarde dinara koje su preostale od prodaje zemljišta kod Gradskog stadiona, što je loš potez, navodi gradski odbor Demokratske stranke.

“Gradsko zelenilo” je, navode demokrate, dobilo dodatnih 90 miliona dinara, ali će svoj ukupan dug do kraja godine ipak povećati za 35 miliona, dok će “Lisje” i “Spens” na svaki dinar dodatno dobijen iz gradskog budžeta za još toliko uvećati i svoja nova dugovanja.

– Tako “Lisje” sada planira da svoje zaduženje do kraja godine uveća za 14,5 miliona dinara u odnosu na prvobitni plan, dok “Spens” planira da mu dug bude veći za šest miliona – tačno onoliko koliko su ta preduzeća dobila u rebalansu gradskog budžeta za 2016. godinu, usvojenom na poslednjoj sednici Skupštine grada. Novim zaduženjima dve firme će se opasno približiti granici bankrota, jer će sada ukupna dugovanja “Lisja” dostići 92,5 posto, a “Spensa” čak 97,2 posto od ukupne vrednosti kapitala. Nazovi politika gradske vlasti u upravljanju javnim sektorom u Novom Sadu ne može se blaže oceniti nego kao krajnje bizarna i neodgovorna. Jer šta se drugo može reći za “politiku” u kojoj se prodaje poslednja slobodna velika građevinska parcela u širem centru grada, a onda se novac od prodaje deli gradskim preduzećima koja će sad poslovati sa još više gubitaka? – pitaju u GO DS.

U ovoj stranci navode da bi taj novac trebalo iskoristi za realizaciju kapitalnih projekata koji će popraviti kvalitet života u gradu, a konkretno su predložili da se više od 700 miliona dinara opredeli za izgradnju gradske bolnice.

– Gradska vlast jednoglasno je odbila takav predlog. Koaliciji Srpske napredne stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Socijalističke partije Srbije važnije je bilo da o trošku svih građana Novog Sada pokrije gubitke koje prave njihovi nesposobni, nestručni i neodgovorni partijski direktori, nego zdravlje tih istih građana Novog Sada. A da nevolja bude još veća, čak ni taj prizemni cilj neće ostvariti – zaključuju novosadske demokrate.

Izvor: 021
Foto: Logo