Početna Politika DS: Programi rada gradskih preduzeća držani u tajnosti

DS: Programi rada gradskih preduzeća držani u tajnosti

0

ds001

Gradski odbor Demokratske stranke saopštio je danas da su programi rada gradskih preduzeća u Novom Sadu za 2016. godinu u celosti prilagođeni potrebama kampanje za predstojeće izbore i da je gradska vlast zbog toga pokušala da sakrije od građana podatak da će preduzeća za reklamiranje potrošiti 47,5 miliona dinara.

U saopštenju DS-a se ističe i da su programi rada preuzeća držani u tajnosti sve do samog početka sednice Skupštine grada, na kojoj su usvojeni prostim dizanjem ruku odborničke većine, bez prave analize i demokratske rasprave.

Demokrate su navele da su ukupni troškovi reklame i propagande u javnim preduzećima i nominalno viši nego u 2015. godini, ali su suštinski krajnje nesrazmerni u odnosu na ostale gradske rashode koji su ove godine po pravilu umanjeni, budući da je i gradski budžet umanjen u odnosu na prošlogodišnji za milijardu i po dinara.

– Ovaj podatak gotovo postaje bizaran ako se u obzir uzme činjenica da je u većini slučajeva reč o monopolskim preduzećima, kojima marketinški alati uopšte nisu potrebni da bi se efikasno borila protiv konkurencije, jer u njihovoj delatnosti konkurencija i ne postoji – ocenila je DS.

– Zbog patološke potrebe vlasti da uguši svaki kritički glas i čitavu sferu javnih glasila prigrabi samo za sebe, nažalost, ne stradaju samo sloboda govora i demokratija, već i socijalno ranjive grupe koje će u 2016. godini ostati bez preko potrebne podrške čitavog društva. Odbornici Demokratske stranke u Skupštini grada pokušali su tu anomaliju ispraviti putem amandmana, ali su oni odbijeni iz sitnosopstveničkih i politikantskih razloga – dodaje se u saopštenju novosadske DS.

Izvor: 021

Foto: Facebook