Početna Politika DS: Zaposleni u “Radosnom detinjstvu” prolaze kroz teror

DS: Zaposleni u “Radosnom detinjstvu” prolaze kroz teror

0

20141122_1207461

Zaposleni u Predškolskoj ustanovi “Radosno detinjstvo” trpe snažne pritiske od strane poslovodstva te ustanove i gradske vlasti, saopštavaju iz Gradskog odbora DS.

Kako navode iz GO ove stranke, vremenom su pritisci prerasli u “pravi teror, koji svoj vrhunac dostiže pretnjama novim otkazima i faktičkom zabranom štrajka”.

“Plate su najpre nelegalno smanjene, a kad je po osnovu Zakona o umanjenju zarada u javnom sektoru uzeto i dodatnih 10 odsto, postale su sramotno male i nedovoljne da obezbede egzistenciju za zaposlene u najvažnijoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi u Novom Sadu. Istovremeno, najavljeno otpuštanje spremačica, primer je neznanja i neuviđavnosti jedne lokalne uprave budući da bez posla ostaju radnice koje uopšte nisu tzv. tehnološki višak”, smatraju demokrate.

Kako se navodi u saopštenju, “Radosno detinjstvo” se suočava sa brojnim tužbama koje su pokrenuli nezadovoljni radnici i koje će svoj epilog na sudu izvesno dobiti osuđujućim presudama po ustanovu. Ovo će, dodaju demokrate, dovesti do potpunog kraha preduzeća.

“Milionska odšteta koja će biti isplaćena po već podnetim zahtevima mogu biti uvišestručena ako se za tužbe odluče i ostali radnici koji dosad nisu pokrenuli sudski spor, zbog straha od gubitka posla. Među onima koji mogu osnovano tužiti ovu ustanovu nalaze se i sadašnje spremačice koje će, kako se najavljuje, biti otpuštene s obrazloženjem da one moraju ostati bez posla kako bi se oslobodila mesta za – nove vaspitačice”, podsećaju iz DS na sada već dobro poznat plan.

Naime, planira se otpuštanje određenog broja spremačica, kako bi se zaposlile nove vaspitačice, kao neophodna mera za otvaranje dva nova vrtića. Međutim, pošto je preduzeću neophodno da ima spremačice, one će biti dovedene iz drugih preduzeća u kojem su višak, a plaćalo bi ih “Radosno detinjstvo”, pisao je 021.rs.

Iz GO Demokratske stranke poručuju da se potreba za prijemom novih vaspitača može zadovoljiti u skladu sa zakonom, pribavljanjem saglasnosti nadležnog državnog organa, “jer je u ovom slučaju reč o opravdanom zapošljavanju u novim vrtićima, a radnici bez kojih ustanova ne može funkcionisati, kao u slučaju spremačica, nipošto ne mogu biti višak”.

“Njihove radne zadatke, kako se očekuje, preuzeće spremačice iz drugih javnih ustanova i preduzeća što je nov presedan koji zaslužuje posebnu analizu. Posebnu temu predstavlja i organizacija rada u kojoj vaspitačice rade u teškim uslovima i s grupama u kojim ima i po tridesetoro dece, čime se takođe krše prava radnika. Naposletku, Odluka o minimumu procesa rada za vreme štrajka u ‘Radosnom detinjstvu’, usvojena nedavno u Skupštini grada, predstavlja čist primer suspendovanja ustavnog prava zaposlenih na obustavu rada. Prema toj odluci, zaposleni mogu štrajkovati samo tako što će raditi praktično sve ono što rade i kada – nema obustave”, poručuju novosadske demokrate.

Kako objašnjavaju, ljudi koji neposredno učestvuju u vaspitavanju i podizanju dece ne smeju biti objekat degradacije i eksperimenata “političkih amatera”.

“Oni zaslužuju svako poštovanje zbog odgovornog, i za društvo neprocenjivo važnog posla koji obavljaju. Nema budućnosti za zajednicu u kojoj decu podižu i obrazuju ponižene i potcenjene vaspitačice u odbaništima. Takvim stavom Demokratska stranka ne širi demagogiju već istinu koju znaju svi osim vlastrodržaca zaslepljenih svojom trenutnom moći i sputanih sopstvenim neznanjem i neodgovornošću”, poručuju iz GO DS.

Podsetimo, Novi Sad od Republike za sada nije dobio odobrenje da zaposli 90 novih radnika u Predškolskoj ustanovi “Radosno detinjstvo”.