Početna Politika Dušan Bajatović: Srbija nema alternativu za ruski gas

Dušan Bajatović: Srbija nema alternativu za ruski gas

bajatovic tanjug

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da je projekat Južni tok mrtav i da kao takav neće biti građen, ali smatra da će pre ili kasnije u Srbiju stići gas iz Rusije novom rutom.

Bajatović je za “N1” rekao da je Rusija otkazala projekat Južni tok, ali da Srbija nema alternativu za ruski gas.

On je naveo i da je Srbija u Južni tok uložila 30 miliona evra, a kakva će biti sudbina tog novca, prema njegovim rečima, videće se kada bude počeo Tesla projekat.

Bajatović smatra i da novac uložen u zajednicki projekat, na zajednicki rizik Srbiji neće biti vraćen, ali da u svakom slučaju imamo koristi od ugovora sa Rusijom i istovremeno odbacio kritike da energetski sporazum sa Rusijom treba preispitati.

Takav ugovor nikada ne bi dobili. Možemo sa gasom da radimo šta hoćemo, što ne može da radi ni jedna druga zemlja – ocenio je Bajatović.

On je najavio i da će skladište gasa Banatski Dvor biti prošireno, ali da njegovo proširenje neće finansirati ni država, ni “Srbijagas”, već da će proširenje Banatskog Dvora finansirati Banatski Dvor sam po sebi, jer kompanija dovoljno dobro radi.

Biće u pitanju projektno finansiranje iz nekog kredita, a svako će ga za to dati po najpovoljnijim uslovima – kaže Bajatović.

On je rekao i da gas neće poskupeti, a da li će biti jeftiniji, kako objašnjava, zavisi od više faktora i dodaje da je Srbija među zemljama sa najnižom cenom gasa.

Ako kažete da će pojeftiniti, svi pitaju koliko. Cena gasa je utvrđena na 50 dolara u naredne tri godine. Ako cena nafte ostane takva kakva je sada, onda će cena gasa ići dole. Ali, ocenjuje se da će dolar ići gore, a to opredeljuje koliko će koštati gas, jer ga mi placamo u dolarima – naveo je Bajatović.

Bajatović je takođe demantovao navode da kvalitet gasa nije svuda i uvek isti, kao i da se u njega dodaje vazduh.

Vazduh ne može da se doda u gas pošto bi eksplodirao. Na svaka dva sata se uzima uzorak i ispituje u akreditovanoj laboratoriji. Postoje državne inspekcije koje mogu u sve da se uvere. Domaći gas u nekim delovima Vojvodine je možda lošiji. Kada god treba da se prodaju gas i drva u određenim delovima Srbije, kaže se da gas nije dobar – rekao je Bajatović.

Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug