Početna Politika GIK objavio rezultate na predsedničkim izborima: Ovako je glasao Novi Sad

GIK objavio rezultate na predsedničkim izborima: Ovako je glasao Novi Sad

0

Gradska izborna komisija objavila je rezultate glasanja za izbor predsednika Srbije u Novom Sadu, što su prvi zvanični podaci ovog tela nakon četiri dana od zatvaranja birališta.

Kako su već pokazala brojanja medija, kao i pojedinaca na društvenim mrežama, nakon uvida u zapisnike, u Novom Sadu je glasalo 208.253, od 331.602 upisana, što je oko 62,8 odsto birača.

Od ovog broja bilo je 4.474 nevažeća listića, što je malo više od dva odsto i ne radi se o velikom broju, već su oni na nivou statističke greške.

GIK je potvrdio da je dosadašnji predsednik Srbije i lider SNS-a Aleksandar Vučić u Novom Sadu osvojio je najviše glasova i to 102.839, odnosno dobio je podršku 49,4 odsto građana koji su izašli na birališta.

Kandidat Ujedinjene opozicije Srbije Zdravko Ponoš je bio drugi sa 56.139 glasova, odnosno 28 odsto glasova.

Ostali kandidati su imali manji broj glasova. Treći je bio Miloš Jovanović ispred koalicije NADA sa 14.534 glasova ili sedam odsto, a četvrta Biljana Stojković ispred koalicije Moramo sa 9.719 glasova ili 4,6 odsto.

Slede dvoje kandidata od kojih je jedan jedva prešao tri odsto (6.247) što bi bilo potrebno za ulazak u Skupštinu grada. Tako je Boško Obradović iz Dveri imao 6.406 glasova i prešao “cenzus”, a Milica Đurđević Stamenkovski 6.242 glasa i bila je tik ispod toga.

Posle njih je Branka Stamenković iz koalicije Suverenisti koja je imala 2,7 odsto, odnosno 5.562 glasa.

Na samom dnu je Miša Vacić koji je osvojio 1.149 glasova u Novom Sadu, odnosno dobio je tačno 0,55 odsto podrške u vojvođanskoj prestonici.

GIK je istovremeno objavio i podatke sa glasanja u Okružnom zatvoru na Klisi. Od 273 upisana glasača u zatvoru, svoje biračko pravo je iskoristilo njih 198, a bilo je 192 važećih i šest nevažečih listića. Zatvorenici novosadskog zatvora su dali podršku Vučiću sa 137 glasova, ali se raspored glasanja za ostale razlikuje od Novog Sada.

U okružnom zatvoru na Klisi druga je bila kandidatkinja Zavetnika sa 21 glasom, a treći Miša Vacić sa 10 glasova. Lider Dveri je imao sedam glasova, predvodnik Kolicije NADA šest, a Zdravko Ponoš ispred UPS-a osvojio je pet glasova. Kandidatkinje koalicija Moramo i Suverenisti su dobile po tri glasa.

Za sada nije poznato kada će GIK objaviti rezultate sa parlamentarnih izbora, a podsetimo da su, nakon što je 021.rs pregledao sve zapisnike, podaci pokazali pad SNS za nekoliko hiljada glasova u odnosu na prethodne izbore. Prema ovim podacima, koalicija oko Srpske napredne stranke osvojila je 36,68 odsto glasova (74.000), opozicionom bloku Ujedinjeni za pobedu Srbije pripalo je 20,27 odsto (41.000) glasova Novosađana, iznad cenzusa su i SPS sa 8,7 odsto, koalicije Moramo sa 7,1, NADA sa sedam i Suverenisti sa sedam procenata, dok su ostali ispod.

Izvor: 021.rs
Foto: Pexels