Početna Politika Godinu dana protesta u Novom Sadu

Godinu dana protesta u Novom Sadu

Opozicioni Savez za Srbiju obeležio je u danas godinu dana od početka protesta protiv režima Aleksandra Vučića u Novom Sadu.

Na skupu su podsetili na to da se u vojvođanskoj prestonici i pored kraćih prekida, protesti održavaju neprestano godinu dana i da su Novosađani istrajni u borbi za slobodne i poštene izbore.

Podsetili su na uspešne akcije u kojima su ukazali na zloupotrebe lokalnih vlasti, kao i drugih nivoa vlasti, ali i da je “razobličen izborni inženjering sa samovoljnim smanjenjem izbornog cenzusa i druge manipulacije kojim vladajući režim pokušava da sakrije očiglednu istinu da izbori u Srbiji sada nisu ni slobodni ni pošteni”.

O ovome, kao i o drugim temama od interesa za građane, govorili su predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke u Vojvodini Nebojša Novaković i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović.

Jovanović je rekao da je vlast od 2012. godine “proćerdala pola milijarde evra” od ekoloških taksi, a odgovornost za zagađenost vazduha pokušala da prebaci na najsiromašnije građane.

– Odgovornost za katastrofalno stanje leži na najvećim zagađivačima sumpor-dioksidom, kao što su termoelektrane, ali i na Vladi Srbije koja je straćila pola milijarde evra od ekoloških taksi, a da nije uradila ništa – naveo je Jovanović.

On je istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pogrešio kada je jutros predložio male hidroelektrane kao rešenje za zagađenu životnu sredinu.

– Upravo od podsticaja koji se daju za male hidroelektrane, kao i od ekoloških taksi, mogu se ugraditi svi potrebni filteri na termoelektrane i doneti mere za veću energetsku efikasnost – objasnio je Jovanović.

Sa protesta je upućen poziv opozicionim političkim organizacijama i građanskim inicijativama da se pridruže “Savezu za Srbiju” u bojkotu, kako su naveli “lažnih izbora koje vođa režima Aleksandar Vučić i njegove pristalice pripremaju za april.

Naveli su da se protiv autokratske vlasti i izbornih manipulacija bori otporom i nepristajanjem, a odluka “Saveza za Srbiju” i još nekih stranaka i građanskih organizacija da ne učestvuju u lažnim izborima se pokazala kao vrlo snažno i efikasno sredstvo u borbi za slobodne i poštene izbore.
Naredni protest zakazan je za sledeći petak u 18 časova.

Izvor: 021
Foto: 021