Početna Politika Gradonačelniče Vučeviću, zaustavite propadanje poslednjih novosadskih trščara!

Gradonačelniče Vučeviću, zaustavite propadanje poslednjih novosadskih trščara!

0

miloš vucevic

Pre tačno godinu dana, početkom februara 2014. u ulici Kraljevića Marka urušila se jedna od četiri preostale trščare u Novom Sadu.

Do rušenja ove kuće, koja je spomenik kulture, došlo je, kako je pisao tada portal 021.rs usled padavina, ali i višegodišnjeg neodržavanja. Vlasnici traže da se sa objekta skine zaštita kako bi mogli kuću da sruše, jer drugog načina za rešenje ne vide. Vlasnik kuće Đorđe Moljac navodi da kuća predstavlja opasnost po prolaznike.

Trscare1

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture tada su naveli da su napravili zapisnik i da će u okviru svojih nadležnosti izgraditi projekte za obnovu pojedinačnih objekata u ovom delu grada i da će pokušati da animiraju širu društvenu zajednicu da prepozna značaj ovakvog kompleksa i izdvoji potrebna sredstva za njegovu obnovu. Međutim, godinu dana kasnije, nije došlo do bilo kakvog pomaka.

Većina trščara u Novom Sadu srušena u poslednje dve decenije, jer vlasnici nisu imali novca za njihovo održavanje ili su namerno srušene kako bi zemljište gde su se nalazile bilo iskorišćeno za gradnju novih zgrada.

Razne garniture koje su činile lokalne vlasti su svih ovih godina davale obećanja, ali nikada nisu uradile ništa da pomognu da se ovi spomenici kulture sačuvaju.

Portal NSHronika.rs poziva gradonačelnika Miloša Vučevića da uloži lični autoritet i spasi od propadanja poslednje novosadske trščare i tako na delu dokaže da grad koji želi da 2021. godine bude “Evropska prestonica kulture” – ima snage i osećaja da spasi neke od najznačajnijih obeležja svoje istorije i tradicije. Ima mnogo toga u Novom Sadu što treba da se sačuvao od propadanja i nemara, verujemo da trščare treba da budu prvi, simbolični korak.

Trscare2

trscare3