Početna Politika Gradonačelnik poručio: Građani nemaju razlog da brinu zbog sednice

Gradonačelnik poručio: Građani nemaju razlog da brinu zbog sednice

0

kolektivni-ugovor-sindikati-vucevic

Povodom predstojeće sednice Skupštine Grada zatvorene za javnost, iz kabineta gradonačelnika poručuju da je potrebno doneti predviđene akte u slučaju Plana Odbrane države i to u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka. Kako se navodi u saopštenju Grada, članom 29. Zakona o odbrani propisano je da su organi jedinica lokalne samouprave, u okviru svog delokruga rada, odgovorni “kako za sopstvene pripreme za odbranu tako i za stanje priprema za odbranu privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika”.
“Kao deo Plana odbrane koji se odnosi na organizaciju i funkcionisanje, potrebno je doneti određena normativna akta, i to Odluku o organizaciji i radu organa Grada Novog Sada u ratnom i vanrednom stanju i Odluku o određivanju subjekta odbrane preko kojih građani Grada Novog Sada neposredno zadovoljavaju osnovne potrebe u ratnom i vanrednom stanju. Plan odbrane Republike Srbije, kao i predlog Plana odbrane Grada Novog Sada, koji se nalazi na usaglašavanju u Ministarstvu odbrane, nose oznaku “SLUŽBENA TAJNA STROGO POVERLjIVO”, tako da su i ove odluke po svojoj sadržini označene istim stepenom tajnosti, u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka”, navodi se u saopštenju Grada.
Kako se dodaje, izjava koju odbornici potpisuju o tajnosti podataka, pre upoznavanja sa materijalom, sadržana je u Uputstvu o rukovanju i čuvanju Plana odbrane Republike Srbije, a sastavni je deo Plana odbrane Grada Novog Sada i sadrži podatke u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka i drugim podzakonskim aktima.
“Sutra, u četvrtak 25. juna u Skupštini grada Novog Sada biće održana sednica zatvorena za javnost i na njoj će odbornici razmatrati navedene tačke Dnevnog reda. Stoga, građani ne treba da imaju razlog za brigu, već nasuprot tome, treba da imaju još veći stepen sigurnosti kroz saznanje da lokalna samouprava u saradnji sa državnim organima pravovremeno i preventivno deluje i obezbeđuje maksimalan nivo bezbednosti u skladu sa Zakonom u slučaju bilo koje vanredne situacije koja se može dogoditi na teritoriji grada”, zaključuju u Gradu.
Podsetimo da će Skupština Grada sutra održati dve sednice – jednu javnu i jednu zatvorenu za javnost. Prema mišljenjima pripadnika opozicionih stranaka, sednica je zakazana u veoma kratkom roku koji nije dovoljan da se odbornici upoznaju sa tačkama dnevnog reda. Pritom, kako dodaju, nije poznato zbog čega se ova sednica održava baš sada.

Autor i foto: 021.rs