Početna Politika Gradonačelnik poručuje: Put u Evropu vodi preko Mađarske, ona je naš najveći...

Gradonačelnik poručuje: Put u Evropu vodi preko Mađarske, ona je naš najveći i najbolji prijatelj u regionu

0

Gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je da je Mađarska prvi prijatelj Srbije u regionu. On je takođe rekao i da je mađarski premijer Viktor Orban političar sa stavom, veliki lider, ozbiljan državnik koji je preporodio Mađarsku i da je zbog hrabrosti da ima svoje mišljenje izložen ogromnim političkim pritiscima.

– I ne mogu, a da ne iskažem ličnu solidarnost zbog toga. Viktor Orban je uspostavio s Aleksandrom Vučićem istorijski najbolje odnose Srbije i Mađarske i ne pamti se u našoj viševekovnoj saradnji da smo imali ovakve odnose, dobre, kvalitetne, dobronamerne i iskrene odnose. Nama je danas Mađarska mnogo bliža nego što su nam neke od bivših jugoslovenskih republika. Moramo da razbijemo taj stereotip o bratstvu sa bivšim jugoslovenskim narodima. Razišli smo se, hteli su da odu od nas i slobodu su dobili zahvaljujući Srbiji. Naš evropski put i treba da ide preko Mađarske, a ne da čekamo šta će reći Hrvatska ili neko drugi. Treba da imamo dobre donose sa svima, ali Mađarska se pokazuje kao prijatelj broj jedan – izjavio je Vučević.

POMOĆ I PODRŠKA

On ističe da to nije bilo lako, jer je naš istorijski narativ bio dosta komplikovan i opterećen mnogim događajima kada smo bili na suprotnim stranama, a često su nam se ciljevi konfrontirali.

– Danas smo sve to iznivelisali. Vučić i Orban su upornim radom i kontaktima to uspeli da postignu. Intimno navijam za tu priču oko višegradske grupe, da imamo čvrst odnos sa njima. Mislim da su to principi regionalne politike koju treba da vodimo. Ne moramo biti isključivo vezani za prostor eks Jugoslavije. Vezani smo moralno, nacionalno, politički da pomažemo Srbe gde god žive, ali zašto ne bi sarađivali i sa drugima? Srpsko- mađarski odnosi su posebno važni za nas u severnom delu Srbije, u Vojvodini – kazao je Vučević.

On je posetio da su „tajkunski mediji imali ogavne tekstove o Orbanu nedavno“, i to objašnjava činjenicom da ko god ima svoj stav i hoće da vodi suverenu politiku, ko sebe ne doživljava kao administrativnog radnika, nego želi da vodi državu, donosi odluke, biva poglašen za diktatora, tiranina i rušioca ljudskih prava.

– Orban je jedan od najpopularnijih političara koga uprkos svemu čekaju vrlo teški izbori sledećeg proleća. Verujem da će mađarski narod izabrati onog ko je najbolji. Kada putujete kroz Mađarsku, ne možete, na primer, da ne primetite kakve puteve sada imaju – naveo je Vučević

ODNOSI NIKAD BOLJI

Lider Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor je u izjavi Tanjugu istakao da su odnosi između Srbije i Mađarske do sada najbolji, a ovakva situacija je bila nezamisliva pre 10 godine.

– To nije nečiji dar ili poklon, nego je rezultat veoma odgovornog i sistematičnog procesa gradnje odnosa poverenja – ocenio je Pastor.

Pastor je istakao da je poseta Viktora Orbana i mađarske delegacije imala jednoznačnu, konkretnu i neupitnu podršku Srbiji, a dve države su u partnerskom odnosu gde vlada poverenje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se pre nekoliko dana sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, koji je u okviru jednodnevne radne posete boravio u Beogradu.

– Mađarska vlada i premijer Viktor Orban su pravi prijatelji Srbije, koji otvoreno podržavaju evropski put Srbije, čak i kada zbog toga trpe kritike, kao i da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u našoj savremenoj istoriji. Nastojaćemo da u budućnosti ne samo održimo ovako dobre odnose dve zemlje i dva naroda, već da ti odnosi budu na još višem nivou – rekao je Vučić i dodao da i Mađarska u Srbiji ima iskrenog prijatelja i pouzdanog partnera.

Izvor: Nsuzivo.rs
Foto: Miloš Vučević / Facebook