Početna Politika Igor Mirović: Prioritet nove pokrajinske vlade je dolazak novih domaćih i stranih...

Igor Mirović: Prioritet nove pokrajinske vlade je dolazak novih domaćih i stranih investitora

gor mirovic22

Predsednik vlade Vojvodine Igor Mirović izjavio je da je prioritet nove pokrajinske vlade dolazak novih domaćih i stranih investitora, a da će mera uspeha biti broj novih radnih mesta.

Mirović je za časopis “Diplomacy and Commerce” rekao da vlada Vojvodine mora da bude servis građana, a da je ključ razvoja dobra koordinacija i saradnja između centralne, pokrajinske i lokalne vlasti, bez političkog i birokratskog uticaja.

“Želimo da ohrabrimo investitore da odlaze i u manje razvijene opštine”, rekao je Mirović, dodajući da je formiran tim koji će se baviti tim pitanjem, da će lokalne vlasti biti u službi investora, te da koordinirati napore sa Vladom Srbije.

Mirović je rekao da Vlada Vojvodine želi da postavi poslovni model rada, a ne političko-birokratski, po kojem političar sebe stavlja na prvo mesto, umesto da bude servis građana.

On je naveo da vlada Vojvodine, po uzoru na Razvojnu agenciju Srbije, želi d a formira razvojnu agenciju Vojvodine, te da koristi i iskustva drugih zemalja u provlačenju investitora u nerazvijene opštine, a naglasio je da se mora nastaviti rad na putnoj infrastrukturi.

Vojvodina, kaže, treba da podstiče razvoj malih farmi, vinarija kao i proizvodnju organske hrane, navodeći da postoji ogromna prilika da se ti produkti izvoze u Rusiju i zemlje Evropazijske unije.

Upitan da li vlada Vojvodine ima plan za nerazvijene opštine, Mirović je rekao će biti formiran centar koji će odgovarati investitorima u realnom vremenu, a ne birokratskim tempom, budući da nema vremena da se 15 ili 30 dana čeka na odgovor. Vojvodina, smatra, treba da podstiče razvoj malih farmi, vinarija kao i proizvodnju organske hrane, navodeći da postoji ogromna prilika da se ti produkti izvoze u Rusiju i zemlje Evropazijske unije.

Govoreći o prodaji zemljišta strancima, Mirović je rekao da se ne zalaže za to, ali da državno zemljište koje nije iskorišćeno može biti izdato u zakup stranim kompanijama, kako bi povećale proizvodnju i zaposlile manje farme i kompanije.

Mirović je rekao je odnos prema nacionalnim manjinama “srce i duša” nove pokrajinske vlade, te da će se naći način da se pripadnicima nacionalnih manjina pomogne u oblasti kulutre, obrazovanja, informisanja i korišćenja jezika.

O zdravstvenoj zaštiti, Mirović kaže da tu postoje mnogi problemi i kao primer naveo Kamenicu 2, koja je otvorena u aprilu kao “promotivni trik”, a sada ne radi, te Klinički centar u Novom Sadu koji je nezavršen i mnoge bolnice u pokrajini koje su u lošem stanju.

Kad je reč o RTV, Mirović je rekao da je jedan od ključnih argumenata da je taj medij nezavistan činjenica da na urednička mesta nije postavljen niko izvan te medijske kuće.

“Naši prethodnici su radili upravo suprotno i dovodili mnoge ljude sa drugih radio i televizijskih stanica, ponekad i protivzakonito”, rekao je Mirović i dodao da pokrajinska vlada ne želi da se meša u uređivačku politiku RTV, već da bude partner te medijske kuće.

Mirović je rekao i da vlada Vojvodine mora da pomogne RTV izgradnjom nove zgrade, dodajući da veruje da će pomoć doći od onih zemlja koje imaju moralnu obavezu, ali i od onih koje znaju da RTV ima programe na jezicima nacionalnih manjina.

On je rekao da će rebalans budžeta biti urađen za dva meseca, te da će nova vlast ukazati na iregularnosti u ranijem upravljanju pokrajinskim novcem, ali da nije njihov posao da odluče ko je odgovoran.

Autor: Tanjug