Početna Politika Ištvan Pastor i Maja Gojković: Izbori istovremeno na svim nivoima

Ištvan Pastor i Maja Gojković: Izbori istovremeno na svim nivoima

0

zastava srbije

Pokrajinski i lokalni izbori biće održani istovremeno sa parlamentarnim izborima, saopštili su danas u Novom Sadu predsednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Oni su na zajedničkoj konferenciji za novinare rekli da će pokrajinske, odnosno lokalne izbore raspisati za datum koji danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić odredi za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Pastor i Gojković su napomenuli da je istovremeno održavanje tih izbora politički, ekonomski i društveno najisplativije.

Pastor je potvrdio da će 22. marta raspisati pokrajinske izbore, a Gojković da će početkom naredne nedelje raspisati lokalne izbore.

Pastor je rekao da su njegove ingerencije u pogledu raspisivanja pokrajinskih izbora i određivanja datuma njihovog održavanja ograničene zakonom koji kaže da izbori moraju biti raspisani 90 dana pre konstituisanja prethodnog i da moraju biti održani najkasnije 60 dana od raspisivanja, a najranije 30 dana.

Pokrajinski izbori mogu biti održani u periodu od 22. aprila do 22. maja, a ja ću voditi računa o tome da pokrajinski izbori budu održani u isto vreme kada i republički i lokalni – rekao je Pastor.

On je dodao da je na jutrošnjem sastanku sa predsednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković bilo reči i o međusobnoj saradnji njih dvoje kao predsednika republičkog i pokrajinskog parlamenta i da su saglasili da je saradnja bila odlična i da bi takva trebalo da bude u budućnosti.

Mogu da naglasim da sam u prethodne dve godine u gospođi Gojković imao iskrenog sagovornika i svi predlozi koji su republički parlament stizali od strane Skupštine AP Vojvodine uvek su nailazili na dobar prijem sa njene strane – rekao je Pastor.

Gojković je potvrdila da je međusobna saradnja bila za primer, istakavši da su, kako je rekla, “njena vrata uvek bila otvorena za sve predloge koji dolaze iz pokrajinske skupštine” i nije se čekalo mnogo da oni budu na dnevnom redu republičkog parlamenta, kao što je to bio slučaj u nekim ranijim periodima.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija / Pixabay.com