Početna Politika Ištvan Pastor: Reformama Ustava rešiti pitanje nadležnosti Vojvodine

Ištvan Pastor: Reformama Ustava rešiti pitanje nadležnosti Vojvodine

0

img_7481

Predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da se u sklopu reforme Ustava Srbije mora otvoriti i pitanje nadležnosti Vojvodine.

– Sledi promena Ustava Srbije do kraja 2017. godine i u sklopu ustavne reforme mora se otvoriti i pitanje nadležnosti i finansiranja Vojvodine – rekao je Pastor na okruglom stolu “Ustav 1974 – istorija i perspektive autonomije Vojvodine” u Skupštini Vojvodine, naglasivši da govori “sa subjektivnog aspekta”.

Dodao je da se SVM oduvek zalaže za rešenje u kojem je Vojvodina deo Srbije, sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, i jakom ekonomskom autonomijom.

Pastor je rekao da je pitanje autonomije Vojvodine i danas otvoreno i ocenio da je po toj liniji srpsko društvo “izuzetno podeljeno”.

– Možda smo i mi, koji smo zagovornici ideje autonomije Vojvodine, najviše doprineli da se ta ideja u poslednjih 15 godina potroši, izliže i pohaba i to je nešto s čime bismo trebali da se suočimo – rekao je Pastor i ocenio da je 2008. godine propuštena prilika da se pitanje položaja Vojvodine dugoročno definiše.

Prema njegovim rečima, Vojvodina je imala period “eruptivnog razvoja” nakon donošenja Ustava Jugoslavije iz 1974. godine, koji je doveo do “oslobađanja pozitivnih energija i do opšte dobrobiti”.

– Međutim, nakon 15 godina počelo je događanje naroda, jogurt revolucija. Od tada do danas hodamo po lavini, po trnju – kazao je Pastor i dodao da je pitanje autonomije Vojvodine moralno pitanje i pitanje odgovornosti prema ideji.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov rekao je da je aktuelni Ustav Srbije “nakaradan” kada je Vojvodina u pitanju, jer kao njene izvorne nadležnosti definiše jedino donošenje simbola, odnosno grba i zastave.

On je upitao kako je moguće da ni do danas nisu doneti zakoni o finansiranju i nadležnosti Vojvodine, i odbacio je optužbe da su zagovornici ideje šire autonomije Vojvodine zapravo separatisti:

– Često se može čuti da će nakon Kosova otići i Vojvodina. A niko nije postavio logično pitanje: ako Vojvodina, u kojoj su skoro dve trećine Srbi, hoće da se otcepi od Srbije – a neće – onda je Srbija u velikom problemu.

On je kritikovao i one koji se zalažu da Vojvodina bude republika:

– Parola Vojvodina republika nije realna i daje alibi protivnicima autonomije Vojvodine da kažu: ‘Eto, oni stvarno žele da se otcepe, jer je i Kosovo počelo sa parolom Kosovo republika’. Parola Vojvodina republika je samo pretnja praznom puškom. 

On je ocenio da je iluzorno očekivati da će EU izvršiti snažniji pritisak na Srbiju zbog autonomije Vojvodine, jer je zaokupljena drugim problemima.

Živan Marelj, nekadašnji predsednik Skupštine i Izvršnog veća Vojvodine u periodu od 1982. do 1986. godine, ocenio je da bi, čak i kada bi autonomija Vojvodine danas bila u potpunosti ukinuta, ona vaskrsla ulaskom Srbije u Evropsku uniju.

– Ulaskom Srbije u Evropu automatski se relativizuju elementi države, i regionalne i istorijske autonomije kakva je naša će morati da vaskrsnu. Bez obzira šta god radila neka elita, desna ili leva, istorijska i svaka druga autonomija će morati da oživi jer je to efikasniji mehanizam i unutrašnja arhitektura Evropske unije – ocenio je Marelj.

Ekspertkinja za ustavno pravo Mirjana Jovanović Tomić ocenila je da autonomija Vojvodine ima perspektivu ako se ostvare dve pretpostavke: da se država Srbija odrekne centralizma kao sistema organizacije vlasti i da se prihvati činjenica da je Vojvodina objektivni činilac Srbije kao države.

Ocenila je da je centralizam na ovom području tokom celog 20. veka ostavio pogubne posledice.

Istoričar Milivoj Bešlin ocenio je da je autonomija Vojvodine poslednja linija odbrane demokratskog kursa i evropske orijentacije Srbije.

Na okruglom stolu učestvovali su i nekadašnji gradonačelnik Novog Sada Jovan Dejanović, politikolog Duško Radosavljević, sociolog Pavel Domonji, novinar Dimitrije Boarov, pokrajinski poslanici i drugi.

Okrugli sto organizovan je povodom godišnjice usvajanja Ustava Vojvodine iz 1974. godine, pod pokroviteljstvom potpredsednika Skupštine Vojvodine Dušana Jakovljeva.

Izvor: Beta/RTV
Foto: SVM