Početna Politika Ko je u timu koji će sa novim gradonačelnikom voditi Novi Sad?

Ko je u timu koji će sa novim gradonačelnikom voditi Novi Sad?

0

Na današnjoj sednici gradske Skupštine izabran je novi gradonačelnik Milan Đurić, kao i tim sa kojim će u svom prvom mandatu voditi Novi Sad.

U Gradskom veću stanje je ostalo nepromenjeno, što je i za očekivati budući da je Đurić u svom prvom govoru istakao da će nastaviti da prati Vučevićevu politiku.

Starim licima tima koji vodi grad dodato je jedno novo – zamenik gradonačelnika.

Igor Crnobarac

Igor Crnobarac služiće kao zamenik gradonačelnika Milana Đurića.

Crnobarac je rođen u Novom Sadu 1990. godine. šao je u OŠ “Petefi Šandor”, nakon čega je pohađao gimnaziju “Svetozar Marković”. Diplomirao je 2015. godine na Fakultetu tehničkih nauka, smer građevinarstvo – modul hidrotehnika.

Tokom 2015. i 2016. godine radio je kao građevinski inženjer pripravnik u “Zavodu za izgradnju grada”, nakon čega prelazi u Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvu, gde radi kao savetnik za upravne poslove u oblasti privrede. Ima iskustvo rada i u Republičkom štabu za odbranu od poplava, kao i u Regionalnoj radnoj grupi za koordinaciju aktivnosti Grada Novog Sada na izgradnji regionalnog centra za upravljanje otpadom.

Do sada je bio zamenik predsednika odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Novog Sada. Više o novom zameniku gradonačelnika čitajte u našem tekstu OVDE.

Adrijana Mesarović

Adrijana Mesarović ostaje na funkciji članice Gradskog veća za budžet i finansije.

Mesarović je rođena u Novom Sadu 1981. godine, gde je stekla osnovno srednje i visoko obrazovanje. Kako navodi u biografiji, ona je master ekonomije. U zvaničnoj biografiji nije navela koje konkretno škole ili fakultete je pohađala, ali navodi da se obrazovala i u Sautemptonu, u Velikoj Britaniji, kao i da je završila više specijalizovanih obuka “najvišeg nivoa stručnog osposobljavanja iz informatike”.

Svoju karijeru u bankarskom sektoru je započela 2008. godine u Direkciji za poslovne aranžmane u Sektoru za korporativno bankarstvo. Navodi i da je dugo radila kao samostalni stručni saradnik u Odeljenju za velika preduzeća u Sektoru za rad sa privredom, gde je kasnije postala i šefica.

U biografiji ističe saradnju sa Narodnom bankom Srbije, kao i ministarstvima za resor finansija i privrede, kroz razne projekte. Tu je i višegodišnje iskustvo u radu na finansijskoj konsolidaciji privrednih društava, a od 2014. godine deo je Radne grupe Novog Sada koja je radila na konsolidaciji nekoliko javno-komunalnih preduzeća.

Pomoćnica gradonačelnika je postala 2018. godine, a postala je i predsednica Tima za investicije Grada Novog Sada, te učestvuje i na realizaciji Programa “Srbija 2025” u vezi sa Novim Sadom. Učestvuje u radu i na rekonstrukciji Spensa, kao i na izgradnji mosta-obilaznice oko Novog Sada.

Kada je u pitanju imovina Adrijane Mesarović, Agenciji za borbu protiv korupcije je prijavila da poseduje jednoiposoban stan, koji je stekla kupovinom.

Milovan Amidžić

Milovan Amidžić Novosađanima je poznat i kao bivši direktor Gradskog saobraćajnog preduzeća “Novi Sad”, a prvi put je u Gradsko veće došao 2020. godine u timu Miloša Vučevića. Sada ostaje u resoru uprave i propisa.

Amidžić je završio Pravni fakultet, dok je master rad branio iz predmeta Bankarsko pravo. Pre fakulteta pohađao je OŠ “Đura Jakšić” u Kaću, a potom i Gimnaziju “Svetozar Marković” u Novom Sadu.

Prvo radno iskustvo stekao je 2008. godine, u “Agrocoop”-u, gde je radio kao samostalni stručni saradnik za opšte i pravne poslove. Rukovodilac službe opštih i pravnih poslova bio je i u “Fertilu” iz Bačke Palanke.

Dolaskom naprednjaka na vlast u Novom Sadu, Amidžić postaje v. d. zamenika načelnika Gradske uprave za opšte poslove. Ubrzo postaje i predsednik Nadzornog odbora JKP “Zoohigijena i veterina”, da bi potom radio u Službi za zajedničke poslove.

Posle pet godina rada u gradskim službama, Amidžić je nagrađen direktorskom pozicijom, i to u JKP “Stan”. Tamo je proveo samo nekoliko meseci, nakon čega je imenovan za direktora JGSP “Novi Sad”.

Amidžić je oženjen i otac je dvoje dece.

Kako se navodi u podacima koje je 2021. godine podelio sa Agencijom za borbu protiv korupcije, kao član Gradskog veća, Amidžić poseduje i kuću površine 300 kvadrata, kao i tri automobila – “pežo 3008” (2009), “citroen c4” (2007) i “mercedes a150” (2005). Sve automobile stekao je kupovinom.

Zdravko Jelušić

Nekadašnji predsednik Skupštine Novog Sada Zdravko Jelušić takođe ostaje u gradskoj vlasti kao član Gradskog veća za komunalne poslove.

Jelušić je rođen u Kotor Varoši 1960. godine. U Novi Sad došao je 1979. godine, kada upisuje Fakultet tehničkih nauka. Diplomirao je na Saobraćajnom fakultetu.

Prvo radno iskustvo stekao je u “Agrovojvodini”, gde se zaposlio 1988. godine. Samo dve godine kasnije osnovao je privatnu firmu i počeo da se bavi, kako navodi, zastupanjem “najvećih svetskih kompanija iz auto branše”.

Posle dugo godina provedenih u privatnom sektoru, 2013. je bio izabran za potpredsednik Privredne komore Srbije. Ostavku na tu funkciju je podneo, navodi u zvaničnoj biografiji Jelušić, zbog ličnih obaveza i funkcije odbornika Skupštine grada. Za predsednika gradskog parlamenta izabran je 2016. godine.

Navodi i da je sertifikovani programer, kao i da govori engleski jezik.

Ovaj otac troje dece ima trećinu vlasničkog udela nad njivom od 7.078 kvadratnih metara, koje je dobio nasledstvom. Osim toga, ima i depozite i štedne uloge u bankama. Agenciji za borbu protiv korupcije poslednji put prijavio je imovinu 2020. godine.

U žižu javnosti je došao 2018. godine, kada se otkrilo da je JKP “Put” nabavilo poslovni softver u vrednosti od 9,5 miliona dinara od firme “Ipsylon”, čiji je direktor bio Jelušić. Jelušić nije bio prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije da je direktor u privatnoj kompaniji, koja je u međuvremenu ugašena.

Dina Vučinić

Dina Vučinić nastavlja rad na funkciji članice Gradskog veća za obrazovanje.

Vučinić je rođena 1987. godine u Zagrebu, a osnovnu i srednju školu, kao i fakultet, završila je u Novom Sadu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe 2014. godine.

U tom momentu Dina Vučinić je već bila odbornica u Skupštini grada. Prilično je aktivna kada su u pitanju javne funkcije, pa je tako i do sada bila članica i predsednica kadrovske komisije u lokalnom parlamentu, članica žalbene komisije u Vladi Vojvodine, predstavnici društvenog kapitala u “Novosadskom sajmu”, predsednica komisije za propise u Skupštini grada.

Pre nego što je 2020. godine postala članica Gradskog veća bila je šefica odborničke grupe Srpske napredne stranke u lokalnom parlamentu.

Po dolasku naprednjaka na vlast u Novom Sadu, Dini Vučinić je bilo namenjeno mesto u Poslovnom prostoru, a tri godine kasnije se zaposlila u Elektroprivredi Srbije, kao “vodeći stručni saradnik”.

Kao šefica odborničke grupe SNS istakla se prošle godine, kada su se naprednjaci zaključali u Skupštinu grada, tvrdeći da je brane od opozicije.

U svojoj zvaničnoj biografiji ističe učešće u humanitarnom radu i volontiranju, kao i to da je majke dva dečaka.

Dalibor Rožić

Dalibor Rožić je još jedno staro lice u novom Gradskom veću. U novom mandatu biće zadužen za resor kulture u Novom Sadu. Može da se pohvali time da je, dok je on bio član Gradskog veća za kulturu, Novi Sad poneo titulu Evropske prestonice kulture.

Ovaj četrdesetšezdesetogodišnji otac troje dece diplomirao je na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde je stekao zvanje profesora istorije. Na istom fakultetu postao je i master istoričar.

Radio je kao profesor istorije u Gimnaziji “Svetozar Marković”, a od 2008. godine zaposlen je kao saradnik-inspektor za oblast kulture u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

S ovim poslom je završio kada je 2016. godine postao član Gradskog veća za kulturu.

Rožić nije prijavljivao novosti Agenciji za borbu protiv korupcije, a u vezi sa svojom imovinom i primanjima od 2017. godine. Tada je prijavio da poseduje dvoiposoban stan, ali i “ford fokus” iz 2003. godine.

Ognjen Cvjetićanin

Cvjetićanin je još jedan funkcioner gradske vlasti koji će ostati na mestu koje je i do sada obavljao – i dalje će biti zadužen za sport u gradu.

Ovaj četrdesetdvogodišnjak diplomirao je 2005. godine na Fakultetu za sport i fizičku kulturu u Novom Sadu, dok je master profesor fizičkog vaspitanja postao 2018, kada je već bio član Gradskog veća za sport i omladinu.

Nekadašnji prvak Srbije i Crne Gore, Republike Srpske u kik-boksu, ful-kontaktu i tajlandskom boksu, pre ulaska u javni sektor radio je na različitim poslovima.

Najpre je bio pomoćni trener u Klubu borilačkih sportova “Vojvodina”, volontirao je kao agent prodaje u preduzeću “Ribarac”, a potom je kao referent radio u “Hotelu Prag” u Beogradu.

Imao je još nekoliko poslova u privatnim kompanijama, da bi dolaskom Srpske napredne stranke na vlast u Novom Sadu postao pomoćnik direktora za sport na Spensu. Uhlebljenje je potom našao i u Gradskom saobraćajnom preduzeću, gde je dve godine radio kao šef odeljenja za marketing, da bi konačno 2016. godine postao član Gradskog veća za sport i omladinu, što će biti i u narednom periodu.

Cvjetićanin nije prijavljivao novosti Agenciji od 2018. godine. Tada je da poseduje stan od 77 kvadratnih metara, koji je stekao kupovinom. Na isti način došao je u posed “alfa romea” iz 2005. godine.

Milorad Radojević

U Gradskom veću ostaje i Milorad Radojević, koji će i dalje biti zadužen za gradsku privredu. On je često bio viđan na raznim manifestacijama u gradu, a njegova biografija je prilično kratka.

Navodi da je rođen 1976. godine u Vrbasu, gde je završio i gimnaziju, nakon čega se preselio u Novi Sad radi studiranja na Poljoprivrednom fakultetu.

U Regionalnoj privrednoj komori u Novom Sadu se zaposlio 2006. godine, a posle šest godina rada na poziciji stručnog saradnika i u Centru za marketing, informisanje i sajmove, postao je direktor komore.

Od 2016. godine član je Gradskog veća za privredu, a u zvaničnoj biografiji navodi da je učestvovao na velikom broju projekata koji se finansiraju iz fondova EU.

Radojević nije prijavljivao promene u imovini od 2017. godine. Na svoje ime nema nekretninu, ali ima dva automobila, oba iz 2006. godine, a u pitanju su “honda akord” i “dačija logan”.

Dragan Stajić

Bivši upravnik “Betanije” Dragan Stajić u narednom periodu ostaje zadužen za resor zdravstva u Novom Sadu. Upravnik “Betanije” je bio do 2016. godine, a njegova smena usledila je nakon formiranja vlasti na pokrajinskom nivou.

Ovaj pedesetdvogodišnjak završio je osnovnu školu u Nevesinju, srednju medicinsku u Mostaru, nakon čega je došao u Novi Sad, gde je pohađao Medicinski fakultet. U Novom Sadu se usavršavao, pa je stekao i zvanje lekara specijaliste ginekologije i akušerstva, a 2007. godine na novosadskom Medicinskom fakultetu je odbranio i magistarski rad.

Screenshot (Youtube/Sa nama u svet)

Njegovu karijeru prati konstantno usavršavanje. Doktorat je odbranio 2016. godine, kada je i izabran u zvanje asistenta na Medicinskom fakultetu. Ove godine je na Fakultetu tehničkih nauka završio strukovne studije – Menadžment u zdravstvu.

Ovaj otac dvoje dece obavljao je nekoliko poslova u oblasti zdravstva u javnoj sferi. Međutim, zaposlen je i u privatnoj praksi, s obzirom na to da je na sajtu jedne novosadske poliknike predstavljen kao deo njihovog medicinskog tima.

Mira Radenović

“Staro” lice u Gradskom veću je i Mira Radenović, koja će i dalje biti zadužena za urbanizam i zaštitu životne sredine u gradu.

Ova tridesetšestogodišnjakinja je maturirala u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj”, nakon čega se odlučila da svoje obrazovanje nastavi na Prirodno-matematičkom fakultetu. Nije čudo što je njoj namenjen resor zaštite životne sredine, s obzirom na to da je svoje školovanje posvetila upravo tome.

Najpre je studirala na smeru Inženjer za kontrolu kvaliteta i menadžmenta životne sredine, da bi master studije završila na istom smeru. Obrazovanje je nastavila na Prirodno-matematičkom fakultetu, gde je 2015. godine upisala doktorske studije iz oblasti zaštite životne sredine.

Znanja je sticala i kroz neformalno obrazovanje, a svoje prvo radno iskustvo stekla je 2010. godine, kada se zaposlila kao pripravnik-izvršilac za zaštitu životne sredine u udruženju za ekologiju i zaštitu od dejstva vatre “EcoFire”.

Pet godina je radila u JKP “Čistoća”, kao stručna saradnica, ali i na upravljačkim pozicijama.

Agenciji je, dok je još bila u obavezi da to čini, prijavila da ne poseduje nikakvu pokretnu ili nepokretnu imovinu, kao i da nema depozite ili štedne uloge.

Branka Bežanov

Članica Gradskog veća Branka Bežanov ostaje zadužena za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci. Bežanov je kao kadar Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije pre 2020. godine bila zamenica predsednika Skupštine grada, a praktično čitav svoj radni vek provela je u državnim preduzećima.

Prvo radno iskustvo stekla je sa 20 godina, kada se 1995. zaposlila u PTT “Srbija”, da bi već sledeće godina prešla u “Telekom Srbija”, gde je postala viša asistentkinja Teritorijalne Direkcije odnosa sa javnošću i prodaje usluga velikim biznis korisnicima.

Radila je u “Novosadskoj toplani”, a od 2012. godine bila je pomoćnica direktora za odnose sa javnošću u “Zavodu za izgradnju grada” i “Vodovodu i kanalizaciji”.

Odbornica je prvi put postala 2010. godine, kao članica Srpskog pokreta obnove. Aktivno je učestvovala u radu saveta i komisija u Skupštini grada, a 2016. je postala zamenica predsednika Skupštine. Na ovu funkciju bila je ponovo izabrana i nakon izbora 2020. godine, ali je onda usledio transfer u Gradsko veće.

Na njeno ime vodi se jednoiposoban stan i jedna garaža, koje je stekla kupovinom, vidi se u podacima koje je dala Agenciji za sprečavanje korupcije, dok je još bila u obavezi da to čini. Takođe, u periodu između 2010. i 2016. kupila je i “opel korsu” 2004. godište.

Aleksandar Kravić

Baš kao što je javno preporučio bivši gradonačelnik Miloš Vučević kao kadar Lige socijaldemokrata Vojvodine ostaje u Gradskom veću zadužen za saobraćaj i puteve.

U kratkoj biografiju koju je dostavio navodi se da je rođen 1958. godine, gde je završio osnovnu i srednju školu, a potom i Pravni fakultet.

Nakon završene advokatske pripravničke prakse, duži niz godina je radio kao novinar u Radio-televiziji Novi Sad.

Bio je v. d. generalnog direktora RTV Novi Sad, potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine, potpredsednik Skupštine Vojvodine, kao i član Gradskog veća Novog Sada za sport i omladinu.

Kada je 2016. godine Liga socijaldemokrata Vojvodine odlučila da uđe u “komunalnu koaliciju” sa naprednjacima, Kravić je postao član Gradskog veća za saobraćaj i puteve, što je posao koji će raditi i u narednom periodu.

Novosađani Kravića pamte i kao dugogodišnjeg člana pratećeg benda Đorđa Balaševića. Zanimljivo je da je on pisac poslednje objavljene pesme Arsena Dedića “Život”.

Kravić promene u imovini i prihodima nije prijavljivao od 2016. godine.

Prema tadašnjim podacima, vlasnik je dvoiposobnog stana, a ima polovinu udela u vlasništvu nad kućom od 120 kvadratnih metara. Navodi i da vozi “sab 93” proizveden 2010. godine, a ima i depozite i štedne uloge u bankama.

Prema poslednjim informacijama, koje je lokalna administracija u maju dostavila portalu 021, u proseku članovi Gradskog veća primaju 120.500, bez minulog rada. Budući da je Zakon o sprečavanju korupcije izmenjen 2021. godine, članovi Gradskog veća više ne podležu obaveznom prijavljivanju imovine i prihoda, već to čine samo na zahtev Agencije za sprečavanje korupcije.

Izvor: 021.rs
Foto: Grad Novi Sad