Početna Politika Kravić i Kolarov upozorili na sumnjive dodele sredstava u Novom Sadu

Kravić i Kolarov upozorili na sumnjive dodele sredstava u Novom Sadu

0

kolar-lsv-kravic

Predsednik Gradskog odbora i predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad Aleksandar Kravić i Robert Kolar upozorili su danas na više sumnjivih detalja u vezi sa rezultatima upravo završenog Javnog konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine na teritoriji Novog Sada.
Kolar je ukazao da su najveća sredstva na konkursu dobile organizacije koje su osnovane ili šest dana nakon raspisivanja konkursa, ili svega dan ili nekoliko dana pred njegovo raspisivanje. Takođe, mnoge od organizacija koje su dobile sredstva su brže-bolje, dan ili dva pred raspisivanje konkursa u svoje Statute i osnivačke akte dodali da se bave i zaštitom životne sredine.

Kao naročito indikativno, on je predočio i da se na istoj adresi nalaze po dve, tri, ili četiri, a u jednoj stambenoj zgradi na Detelinari, čak devet organizacija kojima su odobreni projekti.

“Za rad tih devet organizacija odobreno je 6,1 milion dinara. Od tih devet organizacija, na istoj adresi, pet je osnovalo dvoje ljudi sa istim imenom i prezimenom”, rekao je kolar na konferenciji za medije u Novom Sadu.

Tim povodom čelnim ljudima gradske vlasti i nadležne Gradske uprave za zaštitu životne sredine je predloženo da privremeno obustave realizaciju i dalje procedure tog konkursa, dok pažljivo ne ispitaju organizacije i udruženja kojima su odobrena sredstva za projekte.

Kolar je rekao i da je Gradski odbor LSV Novi Sad zabrinut i zbog toga što je odgovornost za rad Uprave za zaštitu životne sredine preuzela organizacija Drina-Dinara-Dunav (DDD).

“U njihov kvalitet i rad već dugo vremena sumnjamo. I bojimo se da bi sredstva dobijena na ovaj način mogla da odu za neku drugu namenu, recimo za kupovinu glasova, umesto zaštitu životne sredine”, upozorio je Kolar.

On je napomenuo i da se za neke od osnivača pomenutih nevladinih organizacija zna da su članovi ili članice stranaka koje se nalaze u okviru grupacije DDD ili koalicije koju okupljene oko DDD.

“Smatramo da je ovo zaista dovoljno argumenata da sve još jednom podrobno ispita pre nego što se pusti u realizaciju 40 miliona dinara opredeljenih za zaštitu životne sredine za 2015. godinu”, zaključio je Kolar.

On je podsetio i da, budući da je u pitanju konkurs za sufinansiranje projekata, organizacija mora da obezbedi sopstvena sredstva u istom iznosu koji dobije na konkursu. To znači da osnivači pet organizacija na jednoj adresi kojima je na 10 projekata odobreno 3,2 miliona dinara, pod materijalnom i krivičnom odgovornosti moraju da obezbede isti toliki iznos vlastitih sredstava da bi sve što su napisali i – sproveli u delo.

Autor i foto: RTV