Početna Gradske teme Stojčić: Novi Sad će biti prvi grad u našoj zemlji u kojem...

Stojčić: Novi Sad će biti prvi grad u našoj zemlji u kojem ćemo započeti projekat izmeštanja železničke infrastukture

hronika-voz-zeleznice-srbije-radnici-zeleznica-srbije-1339404712-163800

Generalni direktor “Železnica Srbije” Miroslav Stojčić izjavio je danas da će Novi Sad biti prvi grad u našoj zemlji u kojem će početi ostvarivanje projekta izmeštanja železničke infrastrukture na nove lokacije.
Nastojeće se da, zajedno sa Gradom Novim Sadom, u dogledno vreme budu izmeštena postrojenja “Železnica Srbije” sa prostora Stare železničke ložionice na novu lokaciju, što je u interesu obeju strana, izjavio je Stojčić novinarima.

On je sa članovima poslovodstva “Železnica Srbije” posetio lokaciju Stare železničke ložionice, koja zahvata više od 50 hektara građevinskog zemljišta na potezu između Futoškog puta i Bulevara Evrope, koju trenutno koristi pogon vuče vozova.

“Između Grada Novog Sada i “Železnica Srbije” potpisan je protokol, kojim je predviđeno izmeštanje železničkih postrojenja sa tog prostora da bi to građevinsko zemljište bilo prenamenjeno, u skladu sa potrebama grada”, napomenuo je Stojčić.

Tim protokolom, koji je delimično već i ostvaren, predviđa se i obezbeđivanje druge lokacije za izgradnju železničkih objekata, što je planirano još pre više od tri decenije, rekao je on i dodao da očekuje skoro konkretizovanje dogovora o tome, pre svega o načinu obezbeđivanja novca za izmeštanje objekata železnice.

Stojčić je podsetio da je Odbor direktora “Železnica Srbije”, početkom ove godine, doneo odluku o saradnji sa gradovima, opštinama i regionima u ostvarivanju takvih i sličnih projekata.

Novi Sad je prvi grad u Srbiji u kojem će početi realizacija projekta premeštanja železničke infrastrukture, kazao je Stojčić ističući da na “ovo vreme tržišnog poslovanja i reformisanja železnice usmerava na to da moramo biti mnogo aktivniji zajedno sa ostalim subjektima rešavati ta pitanja, u opštem interesu”.

Stojčić je sa saradnicima, u okviru posete Novom Sadu, osim Stare železničke ložionice obišao i gradilišta Žeželjevog mosta, ranžirnu i loko-teretnu stanicu i razgovarao sa rukovodstvom i zaposlenima železničkog čvora Novi Sad, kao i sa predstavnicima Zavoda za izgradnju grada.

Autor: Tanjug