Početna Politika Lekić: Menjati Poslovnik Skupštine APV

Lekić: Menjati Poslovnik Skupštine APV

0

sednica,-skupstina-vojvodine-660x330-jpg_660x330

Poslanica Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Vojvodine Stojanka Lekić ocenila je danas da su prava opozicionih poslanika u vojvođanskom parlamentu manja u odnosu na prava poslanika u republičkom i da Poslovnik o radu Skupštine Vojvodine uskraćuje opoziciji mogućnost da govori, te da ga zbog toga treba menjati.
Lekić je pred sutrašnju sednicu pokrajinske Skupštine kazala da, za razliku od republičkih poslanika, vojvođanski poslanici po jednoj tački dnevnog reda mogu da govore pet minuta, koji važe i prilikom spajanja tačaka dnevnog reda.

Za razliku od narodnih poslanika koji imaju priliku da ministrima postavljaju pitanja i traže pojašnjenja, kod nas u Skupštini je situacija drugačija – mi možemo teoretski postaviti pitanja poslanika i poslanička pitanja. Pokrajinski poslanici pitanja postavljaju na početku sednice i moramo ih dostaviti u pisanoj formi 72 sata pre početka sednice, iako nismo svi iz Novog Sada, a najčešće se ispostavi da pitanje ‘nije dovoljno precizno postavljeno’“, navela je Lekić za RTV.

Ona je objasnila i da se poslanička pitanja postavljaju na kraju sednice, kada su predstavnici Pokrajinske vlade retko prisutni. Prema njenim rečima, procedura propisuje mogućnost da se u tim slučajevima poslanicima odgovori pismeno u roku od osam dana.

Naravno, to nikada ne bude u roku i vrlo često moje kolege posle dva meseca podsećaju Pokrajinsku vladu da nisu dobili odgovor na poslanička pitanja. Pitanja poslanika i poslanička pitanja se mogu postaviti samo ako je sednica sazvana u roku deset dana, ali ako je sazvana u kraćem roku, kao što je slučaj sa sednicom u utorak, na kojoj će se razmatrati budžet, tada ne možemo ništa da pitamo“, dodala je pokrajinska poslanica SNS.

Ona je istakla i da je 11. decembra postavila dva pitanja, ali da nije dobila nijedan odgovor. Lekić je navela da se zbog toga postavlja pitanje da li Poslovnik važi samo za opoziciju, a ne za poziciju i za Pokrajinsku vladu.

Postavljam i javno pitanja da li pokrajinski sekretari učestvuju prilikom opredeljivanja sredstava za kapitalne projekte u Upravi za kapitalna ulaganja, a tiču se njihove oblasti i na koji način to rade, kao i da li učestvuju u raspodeli tih sredstava za kapitalne projekte, svako za svoju oblast, tako što imaju članove u Komisijama za projekte ili tako što daju saglasnost ili mišljenje za odgovarajuće projekte koji se tiču njihovog Sekretarijata?“, rekla je pokrajinska poslanica SNS.

Autor: RTV
Foto: vojvoidna.gov.rs