Početna Politika LSV: Angažovati dodatne policajce za izbore da se spreči kupovina glasova

LSV: Angažovati dodatne policajce za izbore da se spreči kupovina glasova

0

lsv-logo-618

Liga socijaldemokrata Vojvodine uputila je dopis novosadskoj policiji u kojem apeluje da se u susret lokalnim i pokrajinskim izborima napravi plan za angažovanje dodatnog obezbeđenja u blizini biračkih mesta.

Prema rečima predsednika Izbornog štaba Bačka LSV Roberta Kolara, Novi Sad ne sme dozvoliti da se ponovi sramota sa izbora 2012. godine koje su obeležili kupovine glasova, pretnje i ucene.

Smatramo da bi angažovanje policajaca, koji bi bili na zakonom dozvoljenoj udaljenosti od biračkih mesta, uspeli da stanemo na put potkupljivanju, deljenju praznih glasačkih listića, ucenama, stvaranju lažnih redova i drugih stvari koje sprečavaju obične građane da izađu i glasaju za neki politički program, jer im se sve smuči – navodi Kolar.

On kaže da je ubeđen da većina velikih stranaka to ne rade, jer njihovi glasači u svakom slučaju izlaze na birališta, ali da problem stvaraju manje političke grupacije koje su izbore pretvorile u biznis.

Građani se ucenjuju da uzmu popunjen glasački listić, pa da sa birališta iznesu prazan. Bude potkupljivanja, ali i pretnji i sve to sprečava mnoge građane da glasaju i na taj način se urušava osnov demokratije, a to je pravo na izbor – zaključuje Kolar.

U dopisu policiji podseća se da je na prošlim izborima 2012. godine glasanje bilo organizovano na 104 lokacije te da je za dodatno obezbeđenje potrebno oko 200 policajaca koji bi radili u dve smene i bili tamo postavljeni na zakonom dozvoljenoj udaljenosti.

Policijska uprava je prošle godine dobila pojačanje u ljudstvu i angažovano je 300 policajaca, tako da dodatno obezbeđenje biračkih mesta ne bi trebalo da predstavlja problem. Ako policija može da dežura na stadionima i na svakom ćošku, sigurno nije teško i neizvodljivo organizovati dežurstva koja će garantovati slobodne izbore – zaključio je Kolar.

Izvor: Blic
Foto: LSV