Početna Politika LSV: Država mora da reaguje na porast netolerancije, širenja mržnje i netrpeljivosti...

LSV: Država mora da reaguje na porast netolerancije, širenja mržnje i netrpeljivosti prema manjinskim grupama

0

aleksandar-marton_660x330

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) danas je, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, ocenila da u Srbiji postoje pojave koje ne vode ka toleranciji i razumevanju, kao što je rehabilitovanje ratnih zločinaca.

Ta stranka je u saopštenju u te pojave ubrojala i spoljnu politiku prema susednim zemljama koja je na ivici ekscesa, kao i tendenciju izjednačavanja u školskim udžbenicima i javnim nastupima uloge partizana i četnika.

“Poslednji primeri iscrtavanja kukastih krstova na kuću jevrejske porodice u Pančevu i precrtane jevrejske zvezde u Sremskoj Mitrovici, trebalo bi da osveste sve aktere društvene i političke scene koji pokušavaju da ignorišu ovaj problem”, naveo potpredsednik Izvršnog odbora LSV Aleksandar Marton.

“Sve dok akteri ovakvih huliganskih, političkih ili društvenih događanja ne pretrpe društvenu i pravnu osudu, neće prestati ni širenje mržnje niti će je zameniti tolerancija”, upozorio je Marton.

Naveo je da to što je tokom Drugog svetskog rata ubijeno više od šest miliona Jevreja i dalje deluje zastrašujuće, ali i pored toga ne zaustavlja se jačanje svih oblika ekstremizma.

“Država bi takođe morala da preispita svoju politiku u ovoj oblasti i proklamovani sistem vrednosti, jer je očigledna pojava porasta netolerancije, širenja mržnje, netrpeljivosti prema manjinskim grupama”, rekao je Marton.

On je dodao da je današnji dan prilika da se javnost podseti i na herojsko delo mladog Trebinjca Srđana Aleksića koji je ratnih dana 1993. dao život braneći komšiju bošnjačke nacionalnosti.

“Ovo delo je svetionik, koji govori da su dobra dela večna”, rekao je Marton, prenela je LSV.

Autor: Beta
Foto: lsv.rs