Početna Politika LSV: Državni praznici i 3. maj, 31. jul i 28. februar

LSV: Državni praznici i 3. maj, 31. jul i 28. februar

0

lsv-logo-618

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) založila se danas da se državnim praznicima, pored 25. novembra 1918. kada je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji, državnim praznicima proglase i 3. maj, 31. jul i 28. februar, koji su takođe značajni datumi u istoriji Vojvodine.

– Nema razloga da se u Predlogu dopune zakona o državnim i drugim praznicima, koji je juče najavio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ne nađe i 3. maj 1848. kada je Majska skupština donela svoje istorijske odluke. Neizostavno bi se na tom spisku morao naći i 31. juli 1945. kada je antifašistička Vojvodina voljom svih njenih naroda stvorila svoju autonomiju, a onda se kao autonomna pokrajina prisajedinila Srbiji – navodi se u saopštenju za javnost, koje je potpisao predsednik Političkog saveta LSV Dušan Jakovljev.

Prema njegovim rečima, “neizbrisiv” datum istorije Vojvodine je i 28. februar 1974. kada je usvojen prvi Ustav Vojvodine, koji je obeležio period njenog najubrzanijeg razvoja.

– LSV će, ukoliko iz nekog razloga predsednik Nikolić bude ignorisao ove datume, podneti svoj Predlog dopune zakona o državnim praznicima. I bez toga, Vojvodina će se sećati svih datuma koji su bili važni u njenoj istoriji – poručio je Jakovljev.

Izvor: Beta
Foto: Logo