Početna Politika LSV: Irinej i Nikolić daju štetan primer

LSV: Irinej i Nikolić daju štetan primer

0

lsv-logo-618

Primer koji predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej pokazuju svim građanima štetan je i poguban po opstanak i države i društva u Srbiji, saopštila je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i pozvala ih da poštuju Srbiju i da se odgovorno ponašaju.

Ako patrijarh Irinej, kao osoba od ugleda za veliki broj građana Srbije, šalje poruku da je sa državom moguće pregovarati o poštovanju zakona, onda se može očekivati da će sličan odnos prema državi i njenim institucijama imati i drugi građani koji bi se pozivali na patrijarha, ocenila je LSV.

Svojim najnovijim političkim istupom, ne poštujući Republiku Srbiju, patrijarh se ucenjivački postavlja prema državi, poručujući da institucija na čijem se čelu nalazi ne želi da plaća porez. On je tako iskazao nepoštovanje i prezir prema vladavini prava, prema jednakošću pred zakonom i prema poštovanju zakona, ocenila je LSV.

Stranka podseća da je Srbija uvela visoka poreska opterećenja na opremu za bebe, dok crkva nikada nije na pravičan način oporezovana.

Zbog toga je licemerno lamentiranje crkvenih velikodostojnika zbog niskog nataliteta, praćenog uvredama na račun žena koje ne rađaju više dece, dok, istovremeno, ta ista crkva smatra da je u redu da ona ne plaća porez, a država oporezuje opremu za bebe. Takvo odsustvo solidarnosti i licemerje već dugo nije viđeno, naglasila je LSV.

Patrijarh bi morao da zna – država za čiji opstanak često izražava brigu, ali samo na retoričkom nivou, ne može da opstane ako se ne poštuju njeni zakoni, ako se bilo koja institucija društva, pa makar bila i crkva, ponaša ucenjivački. Ono što posebno slabi državu je kada njeni zakoni ne važe jednako za sve, navodi LSV.

Koju to poruku šalje patrijarh ako javno poručuje da neće plaćati porez svojoj državi, osim da je ne poštuje i slabi? Kakvu to poruku građanima šalje patrijarh osim da je Srbija država u kojoj ljudi nisu ravnopravni i jednaki pred zakonom. Sve to je direktno podrivanje države i udaranje u njene temelje od strane poglavara SPC, koji misli da će crkva doveka biti iznad i izvan zakona, porušila je LSV.

Stranka u seopštenju istče da se slično patrijarhu ponaša i predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, koji se odlučio da u vreme praznika ne podriva i ne ruši svoju državu, već susednu – Bosnu i Hercegovinu.

Odlaskom na proslavu bivšeg dana RS, koji je Odlukom Ustavnog suda BiH proglašen za neustavan i stavljen van zakona, Tomislav Nikolić, kako navodi LSV, direktno šalje poruku da ne priznaje najviše institucije susedne, međunarodno priznate, države.

Takođe, svojim odlaskom Nikolić vrlo aktivno podstiče Dodikovu separatističku politiku razbijanja Bosne i Hercegovine. Svako protivljenje odlukama Ustavnog suda BiH direktno je rušenje te države. Kao što bi nepoštovanje odluka Ustavnog suda Srbije značilo razgradnju države Srbije, kaže LSV u saopštenju.

Dokle bi stigla naša država kada bismo i mi, građani Srbije, prestali da poštujemo odluke Ustavnog suda Srbije i kada bismo svi prestali da plaćamo porez ako nam država prethodno ne ispuni neke finanasijske preduslove? Kada bismo se svi ponašali kao Nikolić i Irinej, Srbija bi vrlo brzo prestala da postoji kao organizovana država, ističe se u saopštenju LSV koje je potpisao generalni sekretar Lige Bojan Kostreš.

Autor: FoNet