Početna Politika LSV: Pomeni fašistima – nedopustivi!

LSV: Pomeni fašistima – nedopustivi!

0

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije je osudila služenje parastosa za Dimitrija Ljotića, ističući da je reč o ratnom zločincu i ideologu fašizma.

Parastos Ljotiću je sinoć, u hramu Vaznesenja gospodnjeg u Novom Sadu, organizovala grupa sledbenika njegove ideologije okupljena oko časopisa “Iskra”.

Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje vlastima zašto nemo posmatra širenja fašističke ideologije i ne čini ništa da se ovakvi ekscesi spreče.

– Ovo je prilika da se postavi i pitanje velikodostojnicima Srpske pravoslavne crkve zašto se ovakvim postupcima crkve relativizuje zločin koji je počinio Dimitrije Ljotić – navodi LSV u saopštenju i podseća da je ideologija fašizma u Evropi i Srbiji u smrt odvela milione nevinih.

LSV navodi da neće dopustiti veličanje ratnih zločinaca i traži reakciju države i sprečavanje pomena ratnim zločincima u budućnost, te hitan raskid sa politikom blagih reakcija prema pojedincima i organizacijama koje šire fašističke i nacističke ideje.

PS: Parastos sraman čin

Predsednik Pokrajinskog odbora Pokreta socijalista u AP Vojvodini i narodni poslanik Bojan Torbica, izjavio je danas da je održavanje parastosa Dimitriju Ljotiću sraman čin.

– Održavanje parastosa sledbeniku i plaćeniku fašističke Nemačke, čoveku koji na duši nosi hiljade nevinih života Srba, Jevreja i Roma je pre svega uvreda za žrtve i njihove porodice, ali i za sve građane Srbije. Nije ljudski i nije moralno služiti parastos hiljadama pobijenih Kragujevčana i služiti parastos čoveku čiji su ih sledbenici vodili na gubilište – naveo je Torbica.

On je naglasio da je fašizam pobeđen pre više od sedamdeset godina i da je obaveza svih nas da se tom zlu suprotstave kako se nikada više ne bi ponovilo.

LDP: Pomen ponižava žrtve antifašizma

Pokrajinski odbor LDP-a u Vojvodini danas je najoštrije osudio održavanje pomena Dimitriju Ljotiću u Novom Sadu, ocenjujući da je reč o ratnom zločincu i fašističkom ideologu.

LDP smatra i da su na ovaj način ponižene sve žrtve antifašističke borbe i ozbiljno dovedene u pitanje moralne norme Srpske pravoslavne crkve.

– Pokrajinski odbor LDP-a u Vojvodini najoštrije osuđuje potez Srpske pravoslavne crkve davanja pomena ratnom zločincu i fašističkom ideologu Dimitriju Ljotiću – navodi se u saopštenju stranke.

LDP navodi da je posebno iritirajuće da se taj, kako su naveli, besramni čin obavi u Novom Sadu, višenacionalnoj i tolerantnoj Vojvodini.

– Još jednom ukazujemo na povampirenje fašizma i negiranje svetlih tekovina borbe protiv fašista i njihovih slugu – istakla je LDP za Vojvodinu u saopštenju.

Izvor: Tanjug