Početna Politika LSV tražila od gradske vlasti da utvrdi zašto kasni izveštaj o KCNS-u

LSV tražila od gradske vlasti da utvrdi zašto kasni izveštaj o KCNS-u

0

lsv-logo-618

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražio je danas od novosadske gradske vlasti da utvrdi odgovornost zbog kašnjenja izveštaja o prošlogodišnjem radu Kulturnog centra i drugih ustanova kulture čiji je osnivač Grad Novi Sad.
Skupština Grada, njena radna tela, kao ni šira javnost, još nemaju uvid u taj izveštaj, navodi se u saopštenju. Novosadski ligaši pitaju da li je u tom slučaju reč o “pokušaju prikrivanja informacija o poslovanju Kulturnog centra, dodeljivanju basnoslovnih honorara saradnicima, poslovnim transakcijama između te ustanove i JKP “Informatika”, kao i nerealizovanim aktivnostima usled bojkota novosadskih umetnika”.

Gradski odbor LSV je već zatražio detaljnu proveru finansijskog poslovanja Kulturnog centra i svih ugovora koje je potpisivao direktor Andrej Fajgelj i taj zahtev, kako se dodaje, i danas ponavlja.

LSV je upitao i hoće li Izveštaj o radu novosadskog Pozorišta mladih “razjasniti optužbe koje je Upravni odbor ove ustanove uputio bivšoj direktorici o megalomanskim iznosima odobrenim za dnevnice, putne troškove i nerazjašnjene nabavke za renoviranja sala”.

U saopštenju se konstatuje da neke druge ustanove u kulturi “ne poseduju ni elementarne uslove za rad”, poput Gradske biblioteke kojoj “nisu odobrena potrebna sredstva za nabavku novih knjiga” ili Zavoda za zaštitu spomenika kulture čije se malobrojne aktivnosti na obnovi zaštićenih kulturnih dobara “realizuju uz višegodišnje zakašnjenje”.

Ovakav nemaran odnos prema gradskoj kulturi nedopustiv je u godinama kada je Novi Sad u konkurenciji za titulu Evropske prestonice kulture i kada je transparentnost i ulaganje u kvalitetan rad njegovih institucija od velikog značaja za ostvarivanje našeg zajedničkog cilja, navodi se u saopštenju Gradskog odbora LSV.

Autor: Tanjug