Početna Politika LSV: U osnovne škole vratiti jezike društvene sredine

LSV: U osnovne škole vratiti jezike društvene sredine

0

lsv-logo-618

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) danas je saopštila da insistira da Ministarstvo prosvete hitno u redovnu nastavu u osnovnim školama vrati izučavanje jezika društvene sredine, kao i da prilikom najavljene racionalizacije u prosveti i gašenja odeljenja sa manje od 15 učenika vodi računa da ne dovede i do gašenja razreda u kojima se nastava odvija na jezicima nacionalnih zajednica.

U saopštenju LSV-a se navodi da ta stranka već duže vreme apeluje da se jezik društvene sredine vrati u vojvođanske škole, jer smatra da se njegovo izučavanje tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka pokazalo kao izuzetno dobro i da je umnogome doprinelo boljem razumevanju i suživotu svih nacionalnih zajednica.

– Zato je dobra vest što je Akcionim planom za poglavlje 23. predviđeno kvalitetnije upoznavanje učenika iz većinskog naroda sa kulturom, jezikom i običajima učenika iz manjinskih naroda, kao i što taj plan podrazumeva i formiranje nadležne radne grupe – navodi se u saopštenju i dodaje da takav stav ostavlja prostor za uvođenje jezika društvene sredine u osnovne škole u AP Vojvodini, koji moraju pratiti i adekvatne zakonske promene.

U LSV-u smatraju da sa tom aktivnosti ne treba oduglavičiti i ostavljati je za period posle izbora, ili trenutak kada budu otvorena poglavlja 23 i 24 u pristupanju EU, već da odmah treba krenuti sa aktivnostima vezanim za zakonska usaglašavanja.

Republika Srbija je, kako se dodaje u saopštenju, 2005. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima i obavezala se na afirmativno delovanje u cilju očuvanja i osnaživanja pozicije manjinskih ili regionalnih jezika.

– Ta povelja naglašava važnost interkulturalizma i višejezičnosti. Upravo zato, danas na Međunarodni dan maternjeg jezika, upozoravamo i da bi nakon nedavne privatizacije elektronskih medija, koja je dovela do gašenja većine manjinskih medija u Vojvodini, najavljena racionalizacija u prosveti mogla još pogoršati položaj nacionalnih zajednica – ističu u LSV-u.

Pripadnici nacionalnih zajednica, kako se navodi na kraju saopštenja, prilikom službene upotrebe i izdavanja ličnih dokumenata na maternjem jeziku i dalje često nailaze na barijere, zbog čega je izuzetno važno da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije omogući da se u svakoj policijskoj upravi na teritoriji Vojvodine dokumenta mogu izdati na svim jezicima koji su u službenoj upotrebi u AP Vojvodini.

Izvor: Tanjug
Foto: LSV