Početna Politika LSV: Unaprediti položaj slepih

LSV: Unaprediti položaj slepih

0

lsv-logo-618

Liga socijaldemokrata Vojvodine ukazala je, povodom Dana slepih i slabovidih osoba – “Dan belog štapa”, 15. oktobar, koji će sutra biti obeležen u Srbiji, na neophodnost poboljšanja sveobuhvatnog položaja slabovidih u društvu.
LSV je istakla da svi moraju imati jednake šanse u životu, a da se, uprkos tome, slepi i slabovidi sugrađani i dalje suočavaju sa brojnim primerima diskriminacije naročito u zapošljavanju i obrazovanju.

Veliki problem predstavlja i neprilagođenost javnog prostora njihovim potrebama“, navela je u saopstenju ta stranka.

Problem pristupačnosti jeste velik, ali nije nerešiv “isto kao što je moguće doneti zakon o upotrebi pasa vodiča i rešiti problem manjka audio i elektronskih udžbenika”, smatra LSV.

Ta stranka je ukazala i da “nema te besparice i ušteda koje mogu opravdati činjenicu da se po tim pitanjima nedovoljno radi”.

Podrazumeva se i da zakoni koji sprečavaju diskriminaciju i podstiču zapošljavanje osoba s invaliditetom moraju biti bolje primenjivani i ne smeju ostati samo puka forma, dodaje LSV.

U Kragujevcu će sutra biti održana centralna manifestacija povodom obeležavanja Međunarodnog dana slepih i slabovih.

Savez slepih i slabovidih objavio je proglas u kome se kaže da uprkos teškom i kompleksnom invaliditetu slepi imaju značajne potencijale i da je neophodna posebna društvena podrška osobama oštećenog vida radi dostizanja ravnopravnosti i uključivanja u sve životne tokove.

Autor: Beta